ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Βιαστικές βεβαιώσεις παλιών χρεών αγροτών στον ΕΦΚΑ λίγο πριν ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση διαγραφής

0

Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, εισέρχεται προς ψήφιση από την ολομέλεια ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη ρύθμιση διαγραφής χρεών δεκαετίας στον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για μια ρύθμιση την οποία υπαγορεύει πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας) με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε την παραγραφή των χρεών στην 20ετία και όρισε στη 10ετία τον χρόνο παραγραφής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.

Το παράδοξο της υπόθεσης όμως, είναι ότι τα περισσότερα χρέη μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) το οποίο στη συνέχεια προχώρησε σε νέα βεβαίωση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, τα χρέη αυτά ανέρχονται σε 43,43 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων είχαν αρχικά βεβαιωθεί πριν από το 2011 και άρα πρέον θα μπορούσαν να παραγραφούν. Τέτοια είναι η περίπτωση συνομιλητή της Agrenda, ο οποίος δέχθηκε την κλήση για χρέος από το 2008, το οποίο μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν υφίσταται καν.

Σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το ΚΕΑΟ, αναφέρεται ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 η υπηρεσία έχει αποστείλει συνολικά 2.049.444 Ατομικές Ειδοποιήσεις σε οφειλέτες, τα χρέη των οποίων ΔΕΝ θα παραγραφούν στην 10ετία, αλλά με τη συμπλήρωση 10 ετών από την ημερομηνία της βεβαίωσης από το ΚΕΑΟ.

Στο πλαίσιο όλων αυτών, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που μπορούν να παραγραφούν είναι μόνο κάποια «ξεχασμένα» τα οποία δεν έχουν περάσει ακόμα στις λίστες του ΚΕΑΟ. Σύμφωνα με διευκρινήσεις του υπουργείου Εργασίας, η παραγραφή διακόπτεται όταν ο ΕΦΚΑ (ή το ΚΕΑΟ) ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή/κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση ή λάβει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής βεβαίωσης, κατάσχεση, πλειστηριασμός κ.λπ.).

Με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές σε 10 χρόνια, από 20 χρόνια που είναι σήμερα. Εάν η απαίτηση δεν βεβαιωθεί (αναζητηθεί) μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, από 1ης Ιανουαρίου 2027 η παραγραφή γίνεται πενταετής, ώστε να είναι αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τη φορολογική διοίκηση, συνεπώς και ο ΕΦΚΑ θα οφείλει να βεβαιώνει εντός πενταετίας. Στις ίδιες διευκρινήσεις, αναφέρεται ότι αν κάποιος δεν πληρώσει μέσα στη δεκαετία τις οφειλές του, αυτές δεν «σβήνονται». Και αυτό γιατί η παραγραφή διακόπτεται κάθε φορά που ο ασφαλισμένος ειδοποιείται ότι οφείλει ασφαλιστικές εισφορές. Σε μια τέτοια περίπτωση η δεκαετία ξεκινά εκ νέου από την ειδοποίηση.

Η διάταξη αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες). Αφορά και τον ΕΦΚΑ, στον βαθμό που θα πρέπει να βεβαιώνει τις απαιτήσεις πιο κοντά στην ημερομηνία γένεσης των οφειλών, κάτι που ενισχύει τα ασφαλιστικά έσοδα και αποθαρρύνει κακές πρακτικές υπερβολικών καθυστερήσεων.

Αν για παράδειγμα ένας αγρότης οφείλει ασφαλιστικές εισφορές για την άσκηση του επαγγέλματος του το 2018 και δεν τις έχει καταβάλει, η παραγραφή της οφειλής του ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εάν δεν έχει ειδοποιηθεί ότι χρωστά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2029, η απαίτηση παραγράφεται. Εάν όμως βεβαιωθεί η οφειλή και του έλθει ατομική ειδοποίηση στις 5 Οκτωβρίου 2021, η παραγραφή εκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2032. Εάν στη συνέχεια γίνει κάποια πράξη διοικητικής εκτέλεσης (λ.χ. κατάσχεση κάποιου περιουσιακού στοιχείου) στις 10 Μαρτίου 2030, η παραγραφή εκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2041.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ