ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φτάνει στα 5,20 ευρώ το ελαιόλαδο στη Λακωνία, φιξ τιμή 6 ευρώ θέλουν οι Ιταλοί

0

Την ίδια στιγµή, οι πληροφορίες θέλουν τα ελαιόλαδα της Βόρειας Ελλάδας και τα «µαυρολίσια» της Μεσσηνίας να διαµορφώνουν µε το ζόρι τα 4,70 ευρώ το κιλό για τις αποστολές στην Ιταλία, ενώ µε έως 4,80 ευρώ το κιλό αναχωρούν για τη γειτονική χώρα τα πρώτα κορωνέικα ελαιόλαδα της Κρήτης. Στη δεδοµένη στιγµή, ακόµα δεν είναι ξεκάθαρο το αν η αγορά έχει περισσότερα περιθώρια ανόδου, αφού σίγουρα κάποια στιγµή η «πίεση της συγκοµιδής» καθώς θα αυξάνονται τα διαθέσιµα αποθέµατα, θα φρενάρουν αν όχι διορθώσουν ελαφρά, την πορεία της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση τα δεδοµένα της παραγωγής παραµένουν ίδια και όσες βιοµηχανίες σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν θέλουν να µείνουν εκτός ανταγωνισµού λόγω έλλειψης προϊόντος, θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν το ρεύµα ανόδου της αγοράς. Ακόµα βέβαια δεν είναι ξεκάθαρες οι αντοχές της αλυσίδας αξίας ελαιολάδου σε σύνολο Ευρώπης, αφού η διαµόρφωση τέτοιων επιπέδων τιµών είναι κάτι πρωτόγνωρο αν αναλογιστεί κανείς την πρόοδο που έχει σηµειωθεί στην παγκόσµια σκηνή ελαιολάδου από το 1991, χρονιά στην οποία ανατρέχουν αρκετοί θιασώτες της αγοράς αναζητώντας ένα σηµείο αναφοράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως και µια εξέλιξη από τη Σικελία, όπου παραγωγοί, ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια έχουν συµφωνήσει µια φιξ τιµή στα 6 ευρώ το κιλό για όλη την παραγωγή που θα συγκοµιστεί σε έναν αξιόλογο αριθµό κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Η συµφωνία αυτή έγινε στη λογική της διευκόλυνσης του προγραµµατισµού της λειτουργίας των ελαιοτριβείων αλλά και στον έλεγχο των εξόδων για τις βιοµηχανίες τυποποίησης της περιοχής, που από κοινού µε τους παραγωγούς σε µια ευρεία σύσκεψη στην οποία συµµετείχαν 300 εκπρόσωποι από όλες τις εµπλεκόµενες πλευρές, κατέληξαν σε µια τιµή βάσει του µέσου όρου που διαµόρφωνε η ISMEA στις 4 Οκτωβρίου (5,65 ευρώ το κιλό).

Στην Ισπανία, η µέση τιµή ελαιολάδου βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα 4,70 ευρώ το κιλό, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν αρκετές βιοµηχανίες να δοκιµάζουν µια διαφορετική πολιτική τιµολόγησης της πρώτης ύλης, που αποκλείει από τιµές άνω των 5 ευρώ το κιλό ελαιόλαδα µε προβληµατικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Εξαιτίας του παρατεταµένου καύσωνα, αρκετές ποσότητες αναµένεται ότι θα έχουν τέτοια προβλήµατα, ανεξάρτητα από τις «γραµµές» που θα εµφανίζουν. Με τον ελιγµό αυτό, επιχειρείται ένα φρενάρισµα στην αγορά, αφού σύµφωνα µε τα όσα µεταδίδουν ισπανικά µέσα που καλύπτουν τις εξελίξεις στον κλάδο, όλοι οι παραγωγοί προσδοκούν φέτος σε τιµές άν

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ