ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανά περιφέρεια και μέχρι 18 Νοεμβρίου θα έχουν πληρωθεί πριμ Νέων Αγροτών όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι

0

Αυτό αφορά τους εν δυνάμει δικαιούχους και τυχόν ενστάσεις που δικαιώθηκαν κατά την αξιολόγηση. Προς το παρόν μόνο η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά έχουν εκδώσει επικαιροποιημένη λίστα δικαιούχων του προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να έχουν προχωρήσει και οι υπόλοιπες περιοχές τη συγκεκριμένη διαδικασία ώστε μετά να βγουν οι εγκρίσεις πίστωσης.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί 10.561 δικαιούχοι και αναμένεται να πληρωθούν ακόμη 2.057 εν δυνάμει δικαιούχοι. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ τα χρήματα φτάνουν για 3.400 επιπλέον εντάξεις (89 εκατ. ευρώ) ως εκ τούτου, θέση στο πρόγραμμα θα έχουν ακόμη 1.400 περίπου υποψήφιοι από τη δεξαμενή των 3.179 επιλαχόντων και των 1.562 απορριπτόμενων (σε περίπτωση που δικαιώθηκαν στις ενστάσεις). Προφανώς η ένταξη των επιλαχόντων θα γίνεται με βάση την υψηλότερη μοριοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Περιφερειών ισχύουν τα εξής ως προς τους εν δυνάμει, επιλαχόντες και απορριφθέντες:

    Νότιο Αιγαίο: 6 εν δυνάμει, 13 απορριπτόμενοι
    Βόρειο Αιγαίο: 85 εν δυνάμει, 234 επιλαχόντες, 34 απορρίψεις
    Ιόνια Νησιά: 6 εν δυνάμει, 30 απορρίψεις
    Πελοπόννησος: 252 εν δυνάμει, 443 επιλαχόντες, 71 απορρίψεις
    Αττική: 8 εν δυνάμει, 22 απορρίψεις
    Δυτική Μακεδονία: 180 εν δυνάμει, 32 απορρίψεις
    Ανατολική Μακεδονία: 239 εν δυνάμει, 296 επιλαχόντες, 59 απορρίψεις
    Κρήτη: 67 εν δυνάμει, 840 επιλαχόντες, 233 απορρίψεις
    Στερεά Ελλάδα: 116 εν δυνάμει, 103 επιλαχόντες, 33 απορρίψεις
    Κεντρική Μακεδονία: 637 εν δυνάμει, 644 επιλαχόντες, 253 απορρίψεις
    Ήπειρος: 21 εν δυνάμει, 102 απορρίψεις
    Δυτική Ελλάδα: 258 εν δυνάμει, 305 επιλαχόντες, 419 απορρίψεις
    Θεσσαλία: 282 εν δυνάμει, 314 επιλαχόντες, 261 απορρίψεις

Ο κ. Τσιατούρας παραδέχτηκε παράλληλα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Νέοι αγρότες – νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το Π.Α.Α.» που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο την 1η Νοεμβρίου, πως γι' αυτόν «ακόμη και τα 40.000 ευρώ είναι λίγα» για τους Νέους Αγρότες ωστόσο «κάπου πρέπει να ισορροπήσεις και με βάση τους πόσους Νέους θέλεις να βάλεις μέσα στο πρόγραμμα». Παράλληλα, σημείωσε πως δεν πρέπει να βλέπουν μόνο την επιδότηση οι Νέοι αλλά και το γεγονός πως μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και της υπόλοιπης γκάμας προγραμμάτων της Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και του Πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων. «Χρειάζεται όμως πολύ καλή διαχείριση αυτών των χρημάτων» παρατήρησε ο ίδιος, και αυτό το ποσό της α' δόσης θα πρέπει να πάει σε ασφάλιση ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, έξοδα καλλιέργειας και δαπάνες εξοπλισμού, ακόμη και για την ιδιωτική συμμετοχή στα Σχέδια Βελτίωσης.

Επιπλέον, ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, υπενθύµισε επίσης τις δεσµεύσεις των Νέων Αγροτών οι οποίες είναι:

    Υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντό 12 µηνών από την ένταξη.
    ΟΣ∆Ε µε Τυπική Απόδοση 12.000 ευρώ κάθε ενδιάµεσο έτος.
    Εντός δύο ετών από την ηµεροµηνία που αναγράφει η βεβαίωση ΜΑΑΕ ότι αποκτήθηκε η ιδιότητα του νέου γεωργού, να αποκτηθεί η ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη.
    Εκπαίδευση εντός τριών ετών.
    Πραγµατοποίηση τιµολογηµένου τζίρου.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ