ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με στοιχεία της ΑΑΔΕ η ενίσχυση σε κτηνοτρόφους για πωλήσεις σε ζων βάρος

0

Για την ενσωμάτωση των δεδομένων της ΑΑΔΕ στην εξίσωση που θα υπολογίσει την επιδότηση της αγοράς ζωοτροφών ενημέρωσε ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜΘ που συναντήθηκαν μαζί του στο υπουργείο την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο βοοτρόφος Νίκος Δημόπουλος, από τη συνάντηση που διήρκησε 1,5 ώρα, το μόνο θετικό που προέκυψε, ήταν η προσθήκη των κτηνοτρόφων που πωλούν σε ζων βάρος μοσχάρια και αρνιά στη λίστα με τους δικαιούχους της επικείμενης ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άντληση στοιχείων από το σύστημα Άρτεμις, το οποίο όμως περιλαμβάνει μόνο τα ζώα που πάνε για σφαγή.

Ενδεχόμενο πισωγύρισμα στις συνδεδεμένες

Κατά τα λοιπά, όπως προκύπτει από τη συζήτηση, φαίνεται πως δεν προχωρά η πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συνδεδεμένη ενίσχυση αποκλειστικά στην ελληνική βοοτροφία, αποκλείοντας από αυτήν τα ζώα που εισάγονται για πάχυνση, έπειτα από το φιάσκο του αρχικού στρατηγικού που έδινε μόλις 40 ευρώ στις μάνες, με τα περισσότερα ποσά να πηγαίνουν στους εκτροφείς. Όπως μεταφέρει ο κ. Δημόπουλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκε πως η πρόθεση της χώρας να ενισχύσει μόνο την εγχώρια παραγωγή βρίσκει αντιστάσεις από την Κομισιόν και μάλλον θα κινηθούν σε μια λογική ενίσχυσης και των εισαγόμενων ζώων, κάτι που δεν μπορεί παρά να μειώσει σημαντικά τα συνολικά ποσά ενίσχυσης.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους ΑΜΘ, ο υπουργός φέρετε να υποστήριξε ότι σε όσες περιφέρειες δεν προχωρά η διαμόρφωση σχεδίων βόσκησης, τότε το υπουργείο θα αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου με ίδιους πόρους. Φυσικά κάτι τέτοιο δείχνει πως τελικά η χώρα δεν θα προλάβει να εισέλθει στη νέα ΚΑΠ με έτοιμα σχέδια βόσκησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ