ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ακριβό το καλαμπόκι, μήνα-μήνα το πρόβειο, «ψείρες» τα 5 ευρώ της ειδικής ενίσχυσης οργή των κτηνοτρόφων

0

Σημειωτέον ότι οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα 90 εκατ. ευρώ της ΔΕΘ να αναλογούν στους αιγοπροβατοτρόφους σε 5 ευρώ για κάθε παραγωγική μονάδα ζώου, ενώ για τα μη παραγωγικά ζώα (αυτά που δεν αποδίδουν γάλα) η ενίσχυση μπορεί να περιορισθεί ακόμα και στα 2 ευρώ το κεφάλι.

Να αναφερθεί εδώ ότι οι διατροφικές ανάγκες των προβάτων σε μονάδες κλειστού τύπου φθάνουν τα 180 ευρώ το ζώο (300 κιλά φύραμα επί 0,60 ευρώ το κιλό), όταν η κρατική ενίσχυση περιορίζεται στα 5 ευρώ και δύσκολα θα δοθεί στους κτηνοτρόφους όχι νωρίτερα από το τέλος του χρόνου. Σημειωτέον ότι και η προηγούμενη ειδική ενίσχυση (2% επί του τζίρου) δεν ξεπερνούσε τα 3 ευρώ το ζώο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι αυτές οι ενισχύσεις με τον τρόπο που ανακοινώνονται και με την αξία που έχουν, περισσότερο προκαλούν αναστάτωση στην αγορά και λιγότερο διευκολύνουν τη θέση των παραγωγών. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι οι συχνές αναφορές επί του θέματος, δίνουν άλλοθι στη γαλακτοβιομηχανία να κρατήσει χαμηλά τις τιμές παραγωγού και να μην μεταφέρει αναλογικά τα αυξημένα κόστη παραγωγής στην τιμή της πρώτης ύλης.

Εικάζεται μάλιστα ότι σε μια τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων της Διεπαγγελματικής της Φέτας (στην οποία σημειωτέον έχουν τον πρώτο λόγο οι μεταποιητές) με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ο τελευταίος ζήτησε από τους βιομήχανους να είναι συγκρατημένοι στις τιμές που θα δώσουν για το πρόβειο γάλα, έτσι ώστε να κρατηθεί όσο γίνεται πιο χαμηλά και η τιμή της φέτας (καθότι έρχονται εκλογές και οι τιμές στο ράφι πονάνε).

Σ’ αυτό το κλίμα απ’ ότι φαίνεται, οι γαλατάδες έχουν επιλέξει μια πολιτική που θέλει να αποφεύγουν συστηματικά συμφωνίες για την επόμενη γαλακτοκομική περίοδο, όπως έκαναν τόσα χρόνια και να παραλαμβάνουν το γάλα μήνα – μήνα με ασαφή τιμή και με εκκαθάριση στο τέλος του μήνα. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουν δώσει και κάποια προκαταβολή στους παραγωγούς, αφενός για να τους διευκολύνουν αφετέρου για να τους έχουν στο χέρι.

Την ίδια στιγμή βέβαια, οι τιμές του καλαμποκιού δεν δείχνουν να υποχωρούν. Ήδη όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Agronews, στη Γαλλία οι τιμές «τσίμπησαν» μετά τις επίμαχες δηλώσεις Πούτιν και την αναγγελία επιστράτευσης. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν, στην εγχώρια αγορά, όποιον έχει λεφτά να αγοράζει καλαμπόκι. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για το ιδιωτικό εμπόριο, που βλέπει τις συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται ενόψει του δύσκολου χειμώνα και στοκάρει καλαμπόκι και ζωοτροφές, αποβλέποντας σε μεγάλα κέρδη, τα οποία βέβαια θα επωμισθούν οι κτηνοτρόφοι.  

Σχετική επιστολή του ΣΕΚ αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ακούσαμε από τον κ. Πρωθυπουργό να ανακοινώνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πριν λίγες ημέρες ότι με το ποσό Των 89 εκ. ευρώ θα στηρίξει την κτηνοτροφία της χώρας.

Κατ αρχήν το ποσό αυτό είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, ποι) ξεπερνάει το 100% Και σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο-ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης τοι) κόστους παραγωγής, ποι) παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος Και κρέατος (25-30%) δεν αντιμετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων - πτηνοτρόφων Και μελισσοκόμων από την πολιτεία.

Ζητάμε την αύξηση του ποσού Των 89 ευρώ σε 150 εκ- ευρώ Και τη διαβούλευση Των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών φορέων (ΣΕΚ- ΠΕΚ- Συντονιστικό Α.Μ.Θ.), όπως εξάλλου είχατε δεσμευτεί μαζί τους, για να ακούσετε και τις θέσεις μας, όσον αφορά τα κριτήρια Και το χρόνο που θα δοθεί η όποια στήριξη.

Όσον αφορά τις τιμές Πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για την ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 2022-2023, μετά από διαβουλεύσεις — ημερίδες που έχουμε κάνει τους τελευταίους δύο μήνες Και με την συμμετοχή πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων, σε διάφορες περιοχές της Χώρας, ζητάμε τιμές 1,80 € για το Πρόβειο Και το 80% αυτής της τιμής για το γίδινο, ως κατώτερη  εκκίνησης, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι 1,64 € χωρίς να υπολογίζεται η εργασία μας.

Ζητάμε τη στήριξή σας γιατί αν δεν γίνουν αυτά τα ελάχιστα, που αναφέρονται  πιο πάνω, η καταστροφή της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας δεν θα είναι απειλή  αλλά πραγματικότητα».

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ