ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ξαναζεσταμένο φαγητό τα μέτρα για αγρότες, 240 ευρώ το χρόνο βγάζει η διαίρεση της ενίσχυσης λιπασμάτων

0

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τους αγρότες στη ΔΕΘ περιορίζονται σε δύο μέτρα, δηλαδή 89 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους (αγορά ζωοτροφών) και 60 εκατ. ευρώ για καλλιεργητές (προμήθεια λιπασμάτων) τα οποία, αφενός δεν είναι καινούργια, αφετέρου, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος προέρχονται από ανακατανομή κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή από πόρους οι οποίoi έτσι κι αλλιώς προορίζονται για τους αγρότες. Σύμφωνα με την πρώτη εξειδίκευση του μέτρου, από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, Απ. Βεσυρόπουλο και Θ. Σκυλακάκη, τα ποσά θα κατανεμηθούν ως εξής:

    Τα 60 εκατ. των λιπασμάτων σε 250.000 αγρότες (η διαίρεση βγάζει 240 ευρώ ανά δικαιούχο). Αν υποθέσει κανείς ότι η μέση ετήσια κατανάλωση λιπασμάτων αγγίζει τους 1 εκατ. τόνους, τότε με κόστος 1 ευρώ το κιλό που πλήρωσαν οι αγρότες τους προηγούμενους μήνες, η συνολική δαπάνη διαμορφώνεται στα 1 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες αγρότες πλήρωσαν δηλαδή φέτος για λίπασματα περίπου 600 εκατ. ευρώ παραπάνω, με την ενίσχυση των 60 εκατ. που ανακοινώθηκε να αφορά στο 10% της αύξησης.
    Τα 89 εκατ. των ζωοτροφών σε 50.000 κτηνοτρόφους (η διαίρεση βγάζει 1.780 ευρώ ανά δικαιούχο)

 Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι εξαγγελίες δεν έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον αγροτικό κόσμο, πρώτον γιατί είχαν λίγο πολύ προεξοφληθεί, δεύτερον γιατί δεν καλύπτουν σε αξιόλογο βαθμό τα πρόσθετα κόστη και τρίτον γιατί δεν πρόκειται να βγάλουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία από το τέλμα στο οποίο βρίσκονται τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, μέτρα αυτής της μορφής, χαρακτηρίζονται από πελατειακή αντίληψη, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και καθυστερούν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας.      

Αναλυτικά τα μέτρα που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

 

- Επίδομα Θέρμανσης: Αυξάνεται σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι το εισόδημα για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί. Το ποσό βάσης για την υπολογισμό με βάση της βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι. Διπλάσιο θα είναι το επίδομα για τους δικαιούχους που θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό ή φυσικό αέριο και θα αλλάξουν. Επίσης θα έρχεται οριζόντια μείωση 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης.

- Επιταγή ακρίβειας: Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά. Δικαιούχοι είναι 1 εκατ. συνταξιούχοι, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο, 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ και 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμΕΑ. Επιπλέον, 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών/ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση. Συνολικά, δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

- Πρόγραμμα "Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή": Αυξάνεται κατά 200.000 ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος με συνολικό επιπλέον κόστος 140 εκατ.

- Επιδότηση Αγροτών: Αφορά 250.000 αγρότες ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους λιπασμάτων. Το κονδύλι ανέρχεται στα 60 εκατ.

- Επιδότηση Κτηνοτρόφων: Αφορά 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές, με συνολικό κόστος 89 εκατ. ευρώ.

- Μειωμένος ΦΠΑ: Επεκτείνεται έως το Ιούνιο του 2023, ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά. Το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

- Φωτοβολταϊκά: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ, εξασφαλίζοντας τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο.

- ΦΠΑ στις οικοδομές: Σε αναστολή παραμένει και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024

- Κατώτατος μισθός: Νέα ή 3η στην σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου του 2023. Εφαρμογή από τον Μάιο.

- Μονιμοποίηση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο της μονιμοποίησης των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα 2,3 εκατ. εργαζομένων.

- Εισφορά Αλληλεγγύης: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο θα περιλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

- Τέλος Επιτηδεύματος: Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ετησίως, που αυξάνουν το μέσο όρο πλήρους απασχόλησης εργαζομένων κατά ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο.

- Συμβάσεις: Όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό μερικής απασχόλησης άνω του 50% για συμβάσεις εργαζομένων που συνάφθηκαν πριν την 10η Σεπτεμβρίου και μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

- Επίδομα μητρότητας: Επέκταση επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες από το 2023.

- Εισφορά: Κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

- Ένοπλες Δυνάμεις: Άμεση διευθέτηση, μέρους των πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Μισθολόγιο ΕΣΥ: Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης.

- Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων: Αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης.

- Συντάξεις: Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

- Φοιτητικό επίδομα: Αυξάνεται από τα 1.000 ευρώ το φοιτητικό επίδομα στέγασης στα 1.500 ευρώ.

- Στέγη: Ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια η "κοινωνική αντιπαροχή".

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ