ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δεύτερη παρτίδα για Νέους τον Σεπτέμβριο στις 5 περιφέρειες που δεν πλήρωσαν, μετά η πίστωση ενστάσεων

0

Παράλληλα, στις περιφέρειες που ήδη πλήρωσαν την α’ δόση την περασµένη εβδοµάδα, µένουν πλέον να πληρωθούν και οι εν δυνάµει δικαιούχοι. ∆ηλαδή εκείνοι που έχουν προσκοµίσει επιπλέον δικαιολογητικά (ιδιοκτησίας και διακοπής εξωγεωργικής δραστηριότητας). Γι’ αυτούς θα ξεκινήσει η αξιολόγηση τις ερχόµενες ηµέρες ώστε να λάβουν τα χρήµατα από τον Οκτώβρη-Νοέµβριο. Αναλυτικότερα, προς το παρόν τα δεδοµένα έχουν ως εξής:

Στις 8 περιφέρειες στις οποίες πραγµατοποιήθηκε έως την Παρασκευή η πρώτη πίστωση, οι εν δυνάµει δικαιούχοι µεταφέρονται για πληρωµή το νωρίτερο τον ερχόµενο Οκτώβριο. Σηµειώνεται εδώ πως θα ξεκινήσει το ερχόµενο διάστηµα και η αξιολόγηση ενστάσεων. Εκεί είναι άγνωστο για όποιον δικαιωθεί το πότε θα πληρωθεί και κατά πάσα πιθανότητα µετά τους εν δυνάµει δικαιούχους. Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση, η οποία θα πάρει τουλάχιστον 1 µήνα στις περιφέρειες µε µεγάλο όγκο αιτήσεων.

Έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσµατα διοικητικού ελέγχου στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Ιόνια Νησιά:

Αττική: Εκδόθηκε η απόφαση στις 15 Ιουλίου και περιλαµβάνει πίνακα 129 δικαιούχων µε συνολικό ποσό 4,687 εκατ. ευρώ. Οι εν δυνάµει δικαιούχοι είναι 8 (χρωστάνε δικαιολογητικά) και οι απορριπτόµενοι 22.

Πελοπόννησος: Εκδόθηκε η απόφαση στις 27 Ιουλίου και περιλαµβάνει πίνακα 1.101 δικαιούχων µε συνολικό ποσό δηµόσιας δαπάνης τα 40.657.500 ευρώ. Επίσης διαθέτει πίνακα 252 εν δυνάµει δικαιούχων για τους οποίους απαιτείται επιπλέον η προσκόµιση δικαιολογητικών σε διάστηµα ενός µήνα. Τέλος προβλέπονται και 433 επιλαχόντες, ενώ απορρίπτονται 71.

Ιόνια Νησιά: Εκδόθηκε η απόφαση στις 27 Ιουλίου, η οποία και περιλαµβάνει πίνακα 150 δικαιούχων µε συνολικό ποσό  5.752.500 ευρώ. Οι εν δυνάµει δικαιούχοι είναι 6 (χρωστάνε δικαιολογητικά) και οι απορριπτόµενοι 30.

Στις παραπάνω τρεις περιφέρειες ακόµα δεν έχουν ξεκινήσει οι ενστάσεις, ωστόσο τρέχει η διορία του ενός µήνα για την προσκόµιση επιπλέον δικαιολογητικών (διακοπή εξωγεωργικής εργασίας και ιδιοκτησίας) από την ηµεροµηνία της έκδοσης των αποτελεσµάτων διοικητικού ελέγχου. Οι ενστάσεις θα ξεκινήσουν µόλις εκδοθεί η «Απόφαση ένταξης πράξης». Η πληρωµή των παραπάνω δικαιούχων δροµολογείται το πιθανότερο για τον Σεπτέµβριο. Μένουν πλέον να εκδόσουν τα αποτελέσµατα διοικητικού ελέγχου οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που είναι και οι τελευταίες που δεν έχουν δηµοσιεύσει σχετική λίστα.

Σηµειώνεται εδώ πως ήδη υπάρχουν πιέσεις από τις περιφέρειες της χώρας για την εύρεση κονδυλίου που θα χωρέσει όλους τους επιλαχόντες Νέους Αγρότες, µε το τελικό τους νούµερο να προκύπτει µετά την εξέταση των ενστάσεων και των εν δυνάµει δικαιούχων από όλες τις περιφέρειες. Προφανώς πρόκειται για ένα θέµα που δεν θα ξεκαθαρίσει σύντοµα και απαιτείται αναµονή έως τα τέλη του έτους.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ