ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Να πιστέψουμε στη δύναμή μας, να ενισχύσουμε την ενότητά μας

0

Στην συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ), που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο, η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων και οι καταστροφικές ζημιές στην παραγωγή από διάφορες αφορμές όπως πυρκαγιές, πλημύρες, ασθένειες, κά.
Τη συνεδρίαση απασχόλησε επίσης η ανάγκη για δυνάμωμα της παρέμβασης αλλά και της ουσιαστικής λειτουργίας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με την ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων σταματώντας να λειτουργεί μέσω Παραγόντων, το πλαίσιο πάλης.                Επισημάνθηκε ότι η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, οξύνει τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που προσπαθούν να παραμείνουν στα χωράφια, να κρατήσουν τα κοπάδια τους αν και καταχρεωμένοι.                          Ειπώθηκε, ακόμα πως η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», αλλά προσπαθεί να τους ρίξει στάχτη στα μάτια μοιράζοντας ψίχουλα, ενώ την ίδια ώρα ικανοποιεί κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων.

Επίσης ειπώθηκε ότι, «Η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο και στις αρνητικές επιπτώσεις απ' αυτόν. Ήταν και είναι πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων να στηρίζουν τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους εμπόρους, τους τραπεζίτες σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων.                   Γι' αυτό επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος για να πετάξουν κάποια ψίχουλα στους αγρότες, την ίδια στιγμή που έδωσαν στους εφοπλιστές και άλλες παροχές πολλών εκατομμυρίων, τους δίνουν επίσης αφορολόγητο πετρέλαιο ενώ οι αγρότες το πληρώνουν 2 ευρώ το λίτρο. Προσπαθούν με επιδόματα να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, αλλά εμείς παλεύουμε για μια ζωή με ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, να έχουμε ουσιαστικό εισόδημα να καλλιεργούμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές μας, και όχι επιδόματα ελεημοσύνης.                     Εξήγγειλαν αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα, αφού με τις ευλογίες τους οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αύξησαν την τιμή πώλησης του ρεύματος, άρα και το κόστος Ενέργειας. Ζητάμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου περί ρύπων, επαναλειτουργία με λιγνίτη ώστε να μειωθεί η τιμή.                                                                     Έχουμε φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν δίνονται, με καθυστέρηση μηνών ή χρόνου, είναι ψίχουλα σε σχέση με την απώλεια εισοδήματος. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι έκτρωμα, αντιαγροτικός και αναχρονιστικός, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η κατάσταση ειδικά στην κτηνοτροφία είναι δραματική, με την τεράστια και ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, τις χαμηλές τιμές πώλησης του γάλακτος και του κρέατος. Συνέπεια αυτών των πολιτικών είναι να ξεκληρίζονται ολόκληρα κοπάδια, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα ταΐσουν, με τις τιμές για ζωοτροφές να έχουν φτάσει στα ύψη. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων και των κοπαδιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνουν βήματα στην οργάνωση των αγροτοκτηνοτρόφων μέσα από την ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, ή και τη συγκρότηση νέων εκεί που δεν υπάρχουν.
Ομόφωνα συμφωνήθηκε η ένταση των προσπαθειών, για να μπορούμε να αποσπάμε λύσεις και κατακτήσεις με την πίεση των αγώνων μας και μαζί με τους εργαζόμενους.                                       

Καλούμε,τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν συμπεράσματα από την δική τους εμπειρία.  


Κώστας Σαββάκης  Πρόεδρος του ΑΣ Πλατάνου του δήμου Αμαρίου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ