ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μουρμούρα αγροτών για την επιστροφή της επιστρεπτέας, με πόνο η εφάπαξ καταβολή μέχρι τις 29 Ιουλίου

0

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ποσά που έλαβαν οι αγρότες μέσω του μέτρου αυτού δεν υπερβαίνουν το ποσό των 2.000 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια συμψηφίστηκε κατά 50% με την ειδική κρατική ενίσχυση που έλαβαν. Το μπλέξιμο έγκειται στο ότι ο συμψηφισμός αφορούσε στο μη επιστρεπτέο ποσό και κυρίως στο ότι η πρόβλεψη αυτή ήρθε εκ των υστέρων. Δεν γνώριζαν δηλαδή οι παραγωγοί όταν έκαναν αίτηση για την επιστρεπτέα ότι θα υπάρξει παρακράτηση από μελλοντικές ειδικές ενισχύσεις.

Πάντως, το άθροισμα του συνολικού ποσού της ενίσχυσης που έλαβαν εν τέλει οι παραγωγοί είναι ίσο με το ποσό της ενίσχυσης που θα έπαιρναν αν δεν είχαν μπει στη διαδικασία των κύκλων της επιστρεπτέας. Ως εκ τούτου, αρκετοί είναι και αυτοί που ανακαλούν την πληρωμή του λογιστή για την κατάθεση του αιτήματος ενίσχυσης.

Χοιροτρόφος, συνομιλητής της Agrenda, παραθέτει την δική του περίπτωση και το μπέρδεμα που προέκυψε με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την έκτακτη ενίσχυση που έλαβε. Όπως αναφέρει, από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, έλαβε το ποσό των 4.000 ευρώ, εκ των οποίων έπρεπε να επιστρέψει το 50%, δηλαδή 2.000 ευρώ. Στην πορεία, ανακοινώθηκε η έκτακτη ενίσχυση για τους χοιροτρόφους, που για τον συνομιλητή μας θα ανερχόταν σε 5.000 ευρώ.

Βάσει του κανονισμού, παρακρατήθηκε το ποσό που αφορά στο μη επιστρεπτέο τμήμα της επιστρεπτέας που είχε λάβει, δηλαδή 2.000 ευρω, με αποτέλεσμα η ενίσχυση χοιροτρόφων που του πιστώθηκε να ανέρχεται σε 3.000 ευρώ. Τώρα ο συνομιλητής μας καλείται να επιστρέψει και το ποσό των 2.000 ευρώ της επιστρεπτέας. Συνολικά λοιπόν, ο χοιροτρόφος έλαβε 4.000 ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή και 3.000 ευρώ ειδική ενίσχυση, ήτοι 7.000 ευρώ. Από αυτά, καλείται να επιστρέψει τώρα 2.000 ευρώ που αφορούν στην επιστρεπτέα, αφήνοντας του 5.000 ευρώ, όσα δηλαδή θα ελάμβανε από την έκτακτη ενίσχυση αν δεν υπέβαλε αίτηση για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πια απλά, συνολικά ο χοιροτρόφος έλαβε 7.000 ευρώ (4.000 επιστρεπτέα και 3.000 έκτακτη ενίσχυση) και καλείται να επιστρέψει 2.000 ευρώ, κάτι που του αφήνει 5.000 υπόλοιπο από το σύνολο των ενισχύσεων που του πιστώθηκαν, εξισώνοντας τις δύο ενισχύσεις με το τελικό ποσό που προκύπτει από το ειδικό μέτρο αποκλειστικά για τον κλάδο.

Μέχρι 29 Ιουλίου για έκπτωση 15%

Το κρατικό δάνειο μπορεί να επιστραφε με την καταβολή του ποσού κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% στο σύνολο του οφειλόμενου ποσού, εφόσον βέβαια το ποσό καταβληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου. Στο παράδειγμά μας, ο χοιροτρόφος, σε περίπτωση που επιλέξει να επιστρέψει το σύνολο του ποσού αντί για τις δόσεις, μπορεί να εξασφαλίσει έκπτωση 300 ευρώ. Να πληρώσει δηλαδή 1.700 ευρώ αντί για 2.000. Διαφορετικά, μέχρι την ίδια ημερομηνία (29 Ιουλίου) οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί θα χρειαστεί να καταβάλουν την πρώτη από τις 96 δόσεις.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ