ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πιέσεις Κομισιόν να μάθουν άμεσα οι αγρότες του όρους επιδοτήσεων για τη νέα ΚΑΠ

0

Όπως λέει σε έγγραφο που κοινοποιήθηκε, η Κοµισιόν ζητά από τα κράτη- µέλη όλοι οι αγρότες να ενηµερωθούν έγκαιρα για τα στρατηγικά σχέδια ώστε να τους επιτραπεί να προετοιµαστούν κατάλληλα για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες φέτος και να προσαρµόσουν τις πρακτικές σποράς τους αναλόγως µε τα καθεστώτα ενισχύσεων. Αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις τους το έτος 2023. «Οι πιθανοί όροι υποστήριξης συζητούνται µε τους ενδιαφερόµενους, αλλά το κλειδί είναι να γνωρίζουµε το συντοµότερο δυνατό πώς θα µοιάζουν τα εγκεκριµένα στρατηγικά σχέδια», αναφέρει παράλληλα η Κοµισιόν.

Στη χώρα µας όπως έχει γράψει και προ ολίγον ηµερών η Agrenda, η εφαρµογή της νέας ΚΑΠ πέντε µήνες πριν την επίσηµη εφαρµογή της µοιάζει µε «σταυρόλεξο» µε τις αρµόδιες αρχές να µην έχουν απαντήσει σε καίρια ζητήµατα που αφορούν από τα δικαιώµατα και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, έως την εφαρµογή του Εθνικού Αποθέµατος και τον ορισµό του ενεργού αγρότη.

Σηµειώνεται εδώ ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως στα περιθώρια του συµβουλίου των Βρυξελλών, θα πραγµατοποιηθεί διµερής συνάντηση µεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των ευρωπαϊκών αρχών, ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήµατα κυρίως όσον αφορά τις συνδεδεµένες για την έγκριση του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς σε δηλώσεις του από την Καρδίτσα την περασµένη εβδοµάδα, θα υποστηρίξει στο επόµενο συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την ανάγκη συνδεδεµένης ενίσχυσης για µαλακό σιτάρι και καλαµπόκι όπου είµαστε ελλειµµατικοί, παρά το γεγονός ότι είναι υδροβόρα καλλιέργεια κι αυτό αντίκειται στη φιλοσοφία της νέας ΚΑΠ ενώ τόνισε πως θα προβάλει επιχειρήµατα σχετικά µε την εξασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας ώστε να παρακαµφθούν οι αντιστάσεις της Κοµισιόν.

Τα ερωτήµατα που θέτει η Κοµισιόν

Στόχος πάντως των ελληνικών αρχών είναι µέχρι το τέλος του Ιουλίου να έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη οι βασικοί άξονες του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου, µε τις τελικές συζητήσεις να ξεκινούν ξανά από το Σεπτέµβριο.

Αναλυτικότερα, οι υπουργοί Γεωργίας θα κληθούν να απαντήσουν στις εξής ερωτήσεις στις 18 Ιουλίου:

  Σε ποιο στάδιο προετοιµασίας της νέας ΚΑΠ βρίσκεστε αυτή τη στιγµή σε εθνικό επίπεδο; Θα µπορέσετε να υιοθετήσετε τις απαραίτητες εθνικές διατάξεις, να δηµιουργήσετε τα πληροφοριακά συστήµατα, να εγκρίνετε το στρατηγικό σας σχέδιο και να ενηµερώσετε έγκαιρα τους αγρότες και το ευρύτερο κοινό;

  Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία, πώς θεωρείτε τον συνεχιζόµενο δοµηµένο διάλογο και ποιες θα βλέπατε ως προκλήσεις κατά την προετοιµασία της εφαρµογής της νέας Πράσινης Αρχιτεκτονικής; Πού βλέπετε τα κύρια στοιχεία για τη διασφάλιση της ισορροπηµένης προσέγγισης και σκοπιµότητας στο πλαίσιο της ΚΑΠ;

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ