ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επικαιροποιούνται οι όροι ένταξης για Νέους - Σχέδια, αλλάζει η Τυπική Απόδοση

0

Η εξέλιξη αυτή που είχαν ήδη προαναγγείλει το Agronews και η Agrenda, θα φέρει κρίσιμες αλλαγές στις απαιτήσεις για στρέμματα και αριθμό ζώων για την ένταξη στα σημαντικότερα Μέτρα του ΠΑΑ. Ενδεικτικό είναι πως οι δείκτες αυτοί έχουν να τροποποιηθούν από το 2005 και έχει γίνει σαφές ότι αφενός είναι παρωχηµένοι και δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα, αφετέρου δίνουν αφορµή για ένταξη σε προγράµµατα «φαντοµάδων» που ουδεµία όρεξη έχουν να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι διαχειριστικές αρχές, θα προχωρήσει η «επικαιροποίηση τυπικών αποδόσεων, ύστερα από διαβίβαση νέων τυπικών αποδόσεων από την κάθετη Δ/νση του ΥΠΑΑΤ. Οι νέες τυπικές αποδόσεις ανακοινώνονται άμεσα και θα ισχύσουν από το ΟΣΔΕ του 2023».

Τι είναι οι Τυπικές Αποδόσεις

Για την ένταξη στα νέα Σχέδια Βελτίωσης, απαιτείται τυπική απόδοση 12.000 ευρώ στην εκμετάλλευση. Αυτό μεταφράζεται με τον υφιστάμενο πίνακα σε σε 130 πρόβατα ή αίγες, 64 στρέµµατα λαδολιές ή 41 επιτραπέζιες ελιές, 18 στρέµµατα οπωρώνα ή 11 στρέµµατα κηπευτικά. 292 στρέµµατα σιτάρι ή 80 στρέµµατα βαµβάκι. Με τους νέους πίνακες που όπως υποστηρίζουν οι αρχές θα ανακοινωθούν άμεσα, θα επικαιροποιηθούν οι συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Επιπλέον, πέρα από την ένταξη στα Προγράμματα, οι τυπικές αποδόσεις επηρεάζουν και τις δεσµεύσεις σε αυτά. Για παράδειγμα στους Νέους Αγρότες ο δικαιούχος καλείται ετησίως να αποδείξει ελάχιστο τζίρο στο 50% της τυπικής απόδοσης ένταξης. Όπως ανέφεραν μελετητές στην Agrenda, δεν είναι δυνατόν το βιοµηχανικό ροδάκινο να έχει ίδιο δείκτη µε το επιτραπέζιο ή το καρύδι να εξισώνεται µε το αµύγδαλο. Κριτική έχει επίσης ασκηθεί στο γεγονός ότι οι δείκτες είναι οριζόντιοι για όλες τις περιφέρειες, χωρίς να λαµβάνονται υπόψη και άλλες εκδοχές όπως ορεινότητα κ.λπ. Βέβαια το γεγονός αυτό έχει ληφθεί σε κάποιο βαθµό υπόψη, καθώς οι απαιτήσεις για ελάχιστες τυπικές αποδόσεις διαφέρουν ανά περιοχή.

Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης της νέας ΚΑΠ

Το σχετικό έγγραφο των διαχειριστικών αρχών θα παρουσιαστεί στην 11η Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΑΑ που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουνίου στα Χανιά. Εκεί παράλληλα, θα ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ΕΕ για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 και το χρονοδιάγραμμα επανυποβολής του. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας με θέμα τις προοπτικές για μία ανθεκτική Ελληνική Γεωργία. Όσον αφορά την τροποποίηση των προγραμμάτων που απαιτείται για την ενεργοποίηση του Μέτρου 21 (έκτακτες ενισχύσεις) προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ