ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δηλώσεις ΟΣΔΕ με το βλέμμα στο 10ευρω της Αναδιανεμητικής για έξυπνο ψαλίδισμα μερικών στρεμμάτων

0

Το παραπάνω είναι ένα πραγµατικό ερώτηµα που έχει τεθεί στην οµάδα της Agrenda, και µπορεί να απασχολεί µία µερίδα του αγροτικού πληθυσµού, που ξεπερνάνε για λίγα στρέµµατα τα όρια λήψης για την αναδιενεµητική ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ. Το ζήτηµα εδώ για να υπάρξει µία σαφής απάντηση είναι πώς µεταφράζεται η παράγραφος στο στρατηγικό σχέδιο που αναφέρει: «∆εν χορηγείται πλεονέκτηµα σε γεωργούς, οι οποίοι αποδεδειγµένα µετά την 1-1-2022 διαιρούν την εκµετάλλευσή τους µε µοναδικό σκοπό την είσπραξη αναδιανεµητικής ενίσχυσης. Το ίδιο ισχύει επίσης για τους γεωργούς των οποίων οι εκµεταλλεύσεις προήλθαν από τέτοια διαίρεση».

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επιπλέον εξήγηση για το πώς θα εφαρµοστεί η προηγούµενη παράγραφος. Μία µετάφραση της θα µπορούσε να είναι πως θα γίνει έλεγχος των στρεµµάτων που θα δηλώσει ένας αγρότης στο φετινό ΟΣ∆Ε κάτι σαν έτος αναφοράς για τις ανάγκες της αναδιανεµητικής του 2023. Όσοι φαίνεται ότι διαίρεσαν λοιπόν την εκµετάλλευσή τους, δεν θα λάβουν το επιπλέον αυτό πριµ.

Από την άλλη στο στρατηγικό σχέδιο επίσης αναφέρεται πως «τα άνω όρια που προαναφέρθηκαν, αντιπροσωπεύουν µια έκταση µεγαλύτερη από τη µέση έκταση των εκµεταλλεύσεων σε κάθε αγρονοµική περιφέρεια, εποµένως, για µεγάλο αριθµό εκµεταλλεύσεων, η εφαρµογή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης εκτιµάται ότι δεν αποτελεί κίνητρο για διαίρεση των εκµεταλλεύσεων», ως εκ τούτου τέτοιες πολύ µικρές αποκλίσεις όπως στο παράδειγµά µας µπορεί να περάσουν κάτω από τα «ραντάρ» του ελέγχου.

Υπενθυµίζεται εδώ ότι τα όρια για λήψη της αναδιανεµητικής (περί τα 10 ευρώ το στρέµµα) είναι ανά περιφέρεια ενίσχυσης: Αροτραίες καλλιέργειες 20-110 στρέµµατα, δενδρώδεις καλλιέργειες 10-40 στρέµµατα, βοσκοτόπια 10-170 στρέµµατα. Τι γίνεται όµως όταν ο κτηνοτρόφος στο παράδειγµα διαθέτει και 200 στρέµµατα ζωοτροφές (περιφέρεια αροτραίων καλλιεργειών). Σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν χάνει στο σύνολό της, την αναδιανεµητική, δηλαδή λαµβάνει κανονικά για το βοσκότοπο (εάν δώσει τα επιπλέον τρία στρέµµατα) και απλά δεν παίρνει για τις αροτραίες.

∆ηλαδή, ο έλεγχος για τη λήψη της ενίσχυσης θα γίνεται ανά αγρονοµική περιφέρεια και όχι στο σύνολο των εκµεταλλεύσεων που δηλώνει ο δικαιούχος. Αυτό είναι κάτι που δεν διευκρινίζεται επαρκώς στο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο και για το οποίο ζητούνται εξηγήσεις από την Κοµισιόν.

cretapost.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ