ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τον Ιούνιο πιστώνεται στους νέους αγρότες η πρώτη δόση του πριμ, αμέσως μετά τρέχουν τα Σχέδια Βελτίωσης

0

Τα παραπάνω διεµήνυσε στην Agrenda ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Στύλιος, ο οποίος µάλιστα απέρριψε το ενδεχόµενο αργοπορίας της πρόσκλησης, µιλώντας για µία-δύο τεχνικές λεπτοµέρειες που αναµένεται να λυθούν σε συννενόηση µε τη µονάδα Επενδύσεων, ώστε να µπορέσει να τρέξει σύντοµα αυτό το επενδυτικό πρόγραµµα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες προκηρύξεις των προγραµµάτων αγροτικής ανάπτυξης που προβλέπονται για τη µεταβατική περίοδο 2021-2022, ο υφυπουργός τόνισε ότι πρέπει να πρώτα να ξεκαθαριστεί το ποσό που θα διαθέσει η χώρα µας µέσω των κονδυλίων του ΠΑΑ για τις έκτακτες ενισχύσεις των αγροκτηνοτρόφων (Μέτρο 21) ώστε να υπάρξει σαφέστερη εικόνα. Όσον αφορά πάντως το Μέτρο της Ευζωίας ο ίδιος ανέφερε ότι δροµολογείται κανονικά, ενώ για τις ∆ασώσεις (Μέτρο 8.1) µένει να φανεί η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα για τις πληρωµές των Νέων Αγροτών, αυτές θα ακολουθήσουν µετά την οριστικοποίηση των προσωρινών πινάκων δικαιούχων-επιλαχόντων-απορριπτόµενων ανά Περιφέρεια, οι οποίοι θα αρχίσουν να δηµοσιεύονται εντός του Μαΐου. Άλλωστε θα πρέπει να γίνουν και οι ενστάσεις έως ότου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις ένταξης. Μετά την οριστική έκδοση των πινάκων, ακολουθεί η πληρωµή της πρώτης δόσης ύψους 24.500 έως 28.000 ευρώ.

Πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι µετά την πληρωµή µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα να ακολουθήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης τα οποία προβλέπουν µεν αυξηµένο ποσοστό ενίσχυσης για τους Νέους Αγρότες (50 έως 80%), αλλά θα κινηθούν σε µια λογική «πιο σφιχτή» όσον αφορά επιλέξιµο προϋπολογισµό (έως 130.000 ευρώ για φυτική παραγωγή, έως 200.000 ευρώ για ζωική) και δαπάνες λόγω του περιορισµένου προϋπολογισµού. Το ενδιάµεσο πρόγραµµα θα έχει παράλληλα σαν στόχευση τις καινοτόµες επενδύσεις.

Όσον αφορά τη χρηµατοδότηση αναµένεται να συνεχιστεί ο µηχανισµός εκχώρησης της ενίσχυσης στην τράπεζα για να µπορούν να δανειστούν µε µεγαλύτερη ευκολία οι αγρότες-επενδυτές. Όσον αφορά την εκχώρηση ενίσχυσης στον προµηθευτή η οποία πραγµατοποιείται σε άλλες κοινοτικά προγράµµατα, µένει να φανεί αν θα προβλεφθεί. Σηµειώνεται τέλος ότι αλλαγές και πιο αυστηρές προϋποθέσεις αναµένονται όσον αφορά την επιλεξιµότητα των δικαιούχων.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ