ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διοικητικοί έλεγχοι ως το τέλος του μήνα, μέσα Φεβρουαρίου οι πληρωμές υπολοίπων ενιαίας, συνδεδεμένη 5 ευρώ στο σκληρό

0

Κατά τα γνωστά, το ενδιαφέρον εντείνεται για τις εκτατικές καλλιέργειες και δη για το σκληρό σιτάρι, το οποίο και είναι από τα πρώτα προϊόντα που πληρώνονται µαζί µε πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος και µήλα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, τα στρέµµατα που καλύφθηκαν το 2021 µε πιστοποιηµένο σπόρο σκληρού υπολογίζονται περί τα 2,44 εκατ., τα οποία σε συνδυασµό µε τον προϋπολογισµό του έτους στα 11,563 εκατ. ευρώ, δίνουν µια τιµή για τη συνδεδεµένη ενίσχυση περί τα 5 ευρώ το στρέµµα. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι µπήκαν περίπου 1,65 εκατ. στρέµµατα και η ενίσχυση ανήλθε στα 7,3 ευρώ το στρέµµα.

Όσον αφορά τώρα τον προγραµµατισµό της εν λόγω πληρωµής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τοποθετείται για τα µέσα του ερχόµενου µήνα και µάλιστα µαζί µε τη διορθωτική. Ωστόσο, οι τελευταίες «εµπλοκές» στο µηχανογραφικό σύστηµα και οι «θύµησες» από τα περσινά που έφεραν τις πρώτες συνδεδεµένες την 25η Μαρτίου, θορύβησαν αυτό το διάστηµα τους παραγωγούς, που κρατούν µικρό καλάθι όσον αφορά το χρονοδιάγραµµα των πιστώσεων.

Βέβαια να σηµειωθεί ότι δεν θα είναι λίγοι αυτοί που δεν θα βρουν στους λογαριασµούς τους τα ποσά που περίµεναν για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, όσο τα συγκεκριµένα αγροτεµάχια αντιµετώπισαν προβλήµατα και στην ενιαία µε τις επιλεξιµότητες, το ΑΤΑΚ ή και όποιες άλλες περιπτώσεις δεν έχουν διορθωθεί ως την ώρα της πληρωµής εκείνης. Προς το παρόν, πάντως, και εφόσον δεν δοθεί κάποια νέα παράταση, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο µέχρι τις 31 Ιανουαρίου για µεταβολές των αιτήσεων ενίσχυσης και υποβολή αιτηµάτων διοικητικής πράξης, αλλά και µεταβολές στον αριθµό των διατηρούµενων και διόρθωση προφανών σφαλµάτων που σχετίζονται µε ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου.

Εκτός ενίσχυσης χοιροτρόφοι χωρίς απογραφή ζώων και ΟΣ∆Ε

Χοιροτρόφοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν απογραφή ζωικού κεφαλαίου και όσοι δεν έκαναν δήλωση ΟΣ∆Ε το 2021, δεν εισέπραξαν την ενίσχυση λόγω κορωνοϊού, που πιστώθηκε παραµονή Πρωτοχρονιάς. Αυτό καταγράφεται σε επιστολή του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισµού (ΓΑΣ) Ιωαννίνων, µε την οποία και ζητείται από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επιληφθεί του προβλήµατος προκειµένου να πληρωθεί το σύνολο των παραγωγών και αυτοί που υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης µε εµπρόθεσµη απογραφή του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και όσοι έχουν προβεί σε απογραφή του ζωικού κεφαλαίου αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση ΟΣ∆Ε.

Επιπλέον, στην εν λόγω επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ∆Σ της Οργάνωσης Θεοχάρης Λιούρης, τονίζεται η σηµερινή κατάσταση του κλάδου της χοιροτροφίας, ο οποίος αντιµετωπίζει τεράστια προβλήµατα τόσο από τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και της χαµηλής τιµής διάθεσης, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση και να απειλούνται µε αφανισµό.

Επιστροφή του +20% ασφαλίστρων από ΕΛΓΑ διεκδικούν αγρότες

Επιστροφή του επιπλέον 20% που πλήρωσαν ως ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ ζητούν παραγωγοί και αγροτικοί σύλλογοι, που διαπίστωσαν το προηγούμενο διάστημα ότι τα ποσά των αποζημιώσεων για τον παγετό της άνοιξης του 2021 που πιστώθηκαν δεν ανταποκρίνονται στην ασφαλιστική βαθμίδα που επέλεξαν. Το αίτημα αφορά το γνωστό ζήτημα που δημιούργησε σχετική τροπολογία η οποία με αναδρομική ισχύ έδωσε τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας όλους τους δικαιούχους των αποζημιώσεων παγετού, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική βαθμίδα που είχαν επιλέξει στη δήλωση ΟΣΔΕ 2021.  Μάλιστα, με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος αγροτών  Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού αναφέρουν ότι: «Παρατηρήθηκε ότι κάποιοι αγρότες αποζημιώθηκαν στο 100% ασφαλιζόμενης αξίας χωρίς να έχουν καταβάλει το +20% στα ασφάλιστρά τους. Αυτό φυσικά προέβλεπε η σχετική τροπολογία που σωστά κατέθεσε ο ΥπΑΑΤ.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ