ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επιστροφή των έξτρα ασφαλίστρων 20% από τον ΕΛΓΑ διεκδικούν αγρότες

0

Το αίτημα αφορά στο γνωστό ζήτημα που δημιούργησε σχετική τροπολογία η οποία με αναδρομική ισχύ έδωσε τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας σε όλους τους δικαιούχους των αποζημιώσεων παγετού, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική βαθμίδα που είχαν επιλέξει κατά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021.  Σημειώνεται ότι κανονικά, για να λάβει ένας παραγωγός το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, υποχρεούται να καταβάλει έξτρα ασφάλιστρο 20%.

Με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος αγροτών  Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού αναφέρουν ότι:

«Παρατηρήθηκε το γεγονός ότι κάποιοι αγρότες αποζημιώθηκαν στο 100% ασφαλιζόμενης αξίας χωρίς να έχουν καταβάλει το +20% στα ασφάλιστρα τους. Αυτό φυσικά προέβλεπε η σχετική τροπολογία που σωστά κατέθεσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης. Η τροπολογία κατατέθηκε το φθινόπωρο,αυτό ειχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι συνάδελφοι αγρότες να δηλώσουν το +20% (δηλαδή πλήρωσαν 20%αυξημενα ασφάλιστρα) κατά την δήλωση ΟΣΔΕ που έγινε την άνοιξη κάνοντας χρήση του δικαιώματος που προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό επειδή δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά πρέπει να δρομολογήσετε την επιστροφή των χρημάτων στους αγρότες που έχουν δηλώσει το +20%.   Επίσης επανερχόμαστε στο αίτημα που δύο φορές έχουμε κάνει ( Αγροτικοί σύλλογοι Νάουσας και Βελβεντού) σχετικά με τα ασφάλιστρα και την τιμή αποζημίωσης για τα πλατύκαρπα ροδάκινα και νεκταρίνια.

Οι εμπορικές τιμές των εν λόγω προϊόντων είναι από 2,5 έως 3 φορές ακριβότερα, από τα αντίστοιχα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ιθύνοντες του ΕΛΓΑ για να είναι καλυμμένοι από νομικές επιπλοκές, προχώρησαν σε τροποποιητική απόφαση που ψηφίστηκε και στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους στάβλους, με την οποία χαρίζεται το +20% που δικαιούνται όσοι παραγωγοί πληρώνουν την υψηλότερη ασφαλιστική κλάση ανακοινώνοντας ότι όλοι θα αποζηµιωθούν στο 100% της αξίας. Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί πήραν την ίδια αποζημίωση που πήραν και όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές, μένοντας στο τέλος με την πίκρα της κατάφωρης αδικίας κάτι που με τη σειρά του συσπειρώνει νέο μέτωπο έναντι του οργανισμού ασφαλίσεων. Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση προκειμένου ή να πιστωθεί στους παραγωγούς το επιπλέον 20% που έδωσαν ή να πληρωθούν επιπλέον την αποζημίωση που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία την οποία συνειδητά επέλεξαν.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ