ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αναβρασμός σε όσους χάνουν την συνδεδεμένη ενίσχυση με τη νέα ΚΑΠ

0

Στο νέο κύμα πιέσεων προς τις διαχειριστικές αρχές προστίθενται αυτές τις ημέρες αντιδράσεις από παραγωγούς μήλων και πορτοκαλιών, με σύσσωμο σχεδόν τον κλάδο που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και μεταποίηση χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών να καταθέτει τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να χαθεί η συνδεδεμένη, όσο οι αγροτικοί σύλλογοι Μαγνησίας ετοιμάζουν την κάθοδό τους στην Αθήνα με σκοπό να εξασφαλίσσουν ότι μήλα και καρποί με κέλυφος θα παραμείνουν στο «μισθολόγιο» των συνδεδεμένων.

Εκτός της νέας λίστας συνδεδεμένων μένουν μέχρι στιγμής βιομηχανική ντομάτα, ρύζι, σταφίδα, μήλα, ζαχαρότευτλα, καρποί με κέλυφος, πορτοκάλια και ροδάκινα χυμοποίησης σπαράγγια και σηροτροφία και όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, με τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου να εντείνονται και να κλιμακώνονται είτε με τη μορφή πιέσεων στη Βουλή είτε με την προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων.

Συνεταιρισμοί, εξαγωγικές επιχειρήσεις και χυμοποιοί υπογράφουν κοινή επιστολή στην οποία παρατίθενται εννέα λόγοι για τους οποίους τα πορτοκάλια θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προϊόντα της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Με δεδομένη τη στήριξη ενός ολόκληρου βιομηχανικού κλάδου που δραστηριοποιείται στον τομέα των αναψυκτικών, η παραγωγή πορτοκαλιών επεκτείνεται σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή από τη κτηνοτροφία με την προμήθεια υποπροϊόντων για ζωοτροφική χρήση, μέχρι τη ρύθμιση του εμπορίου νωπών πορτοκαλιών αφού σημαντικές ποσότητες που θα πίεζαν τις τιμές δεν φτάνουν ποτέ στον πάγκο και το ράφι.

Αναλυτικά οι λόγοι που προβάλλονται:

    Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
    Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατιθονται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.
    Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.
    Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού οπού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
    Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του COVID-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
    Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β’ και γ’ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.
    Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριας παραγωγής.
    Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα  και αιθέρια έλαια
    Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.

Στην Αθήνα για συνδεδεμένες και αποζημιώσεις κατεβαίνει η Ζαγορά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα με σκοπό τη μεταβίβαση αιτημάτων παραγωγών στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Δράκειας και Αγιάς.

Στα κεντρικά αιτήματα των παραγωγών από τη μαγνησία που αποφάσισαν να κατέβουν στην Αθήνα περιλαμβάνεται η επιστροφή των μήλων και των αμυγδάλων στη λίστα με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, μαζί με την διεκδίκηση έκτακτης ενίσχυσης σε παραγωγούς μήλων, αφού είδαν, όπως επισημαίνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, τα εισοδήματά τους να κατρακυλούν εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας τους προηγούμενους μήνες.

Αναλυτικά το κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας αναφέρει:

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου και ο Αγροτικός Σύλλογος Δράκειας αποφασίσαμε την κλιμάκωση του αγώνα μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Ζαγοράς για το γνωστό πρόβλημα με τα μήλα και άλλα προϊόντα της περιοχής  την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η κλιμάκωση αποφασίστηκε να έχει την μορφή της συγκέντρωσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απαιτώντας συνάντηση με τον Υπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Η συγκέντρωση θα γίνει σε συνεργασία με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, με τους Αγροτικούς Συλλόγους του δήμου Αγιάς.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα όπου θα δώσουμε τα αιτήματα μας στον αρμόδιο υπουργό.

Για την συμμετοχή και την κάθοδο με τα λεωφορεία οι συνάδελφοι αγρότες πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test της προηγούμενης ημέρας.

Παλεύουμε και διεκδικούμε ανυποχώρητα:

    Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και όσους πραγματικά παράγουν. Όσο όμως ισχύει το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης θεωρούμε αδιανόητη και ως σκέψη να κοπεί από τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα αρπάζοντας κυριολεκτικά από την τσέπη των παραγωγών χιλιάδες ευρώ.
    Να ενισχυθούν τα μήλα και να υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αφού είναι προϊόν που υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολύ περισσότερο αφού είναι παραγωγή η οποία είχε δεχτεί συντριπτικό πλήγμα και έπεσαν οι τιμές στα τάρταρα από το εμπάργκο της Ε.Ε στην Ρωσία και ουδέποτε αποζημιωθήκαμε για την απώλεια εισοδήματος.
    Να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση.
    Να δοθούν άμεσα οι προκαταβολές από τον παγετό της 9ης Απριλίου και ως τέλος του χρόνου να γίνει η συνολική εξόφληση της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% για όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
    Να μειωθεί εδώ και τώρα το τεράστιο κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ΔΕΗ, τιμές σε μέσα και εφόδια, να καταργηθεί ο ΦΠΑ.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ