ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από μέσα Νοεμβρίου και για ένα μήνα μένει ανοιχτό το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών δηλώνει ο Τσιατούρας

0

Συνεπώς, όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύμιος Τσιατούρας προτείνεται να ξεκινήσουν οι μελετητές άμεσα τη συλλογή των δικαιολογητικών και τη συγγραφή των κειμένων που είναι απαραίτητα για τη σύνταξη του σχεδίου δράσης των πελατών τους, ώστε να έχετε ετοιμότητα υποβολής εντός του συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου.


Ειδικοί όροι τίθενται  για τις οικογενειακές  εκμεταλλεύσεις στο  πρόγραμμα των Νέων  Αγροτών του 2021

Μόνο ένας εκ των συζύγων µπορεί να θεωρηθεί ως αρχηγός της οικογενειακής εκµετάλλευσης στα πλαίσια του Μέτρου Νέων Αγροτών.
Μεταβίβαση της αρχηγίας γεωργικής εκµετάλλευσης από σύζυγο που είναι εγγεγραµµένος στο ΜΑΑΕ µε την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη ή έχει τις προϋποθέσεις χαρακτηρισµού στο ΜΑΑΕ ως επαγγελµατίας αγρότης, δεν γίνεται αποδεκτή για την ένταξη στο υποµέτρο 6.1.

Σηµειώνεται επίσης πως το σύνολο της οικογενειακής εκµετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης που ο υποψήφιος έχει υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης (ΟΣ∆Ε 2021). Τέλος, για τις ανάγκες του υποµέτρου 6.1, το σύνολο των ιδιόκτητων αγροτεµαχίων/ζωικού κεφαλαίου της οικογένειας θεωρείται ότι κατέχεται από τον υποψήφιο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης.

Επιπλοκές ΟΓΑ για εγγραφή στο ΜΑΑΕ

Αγρότες που έχουν συµπληρώσει 12µηνη εγγραφή στον ΟΓΑ πλέον δεν µπορούν να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση εγγραφής στο ΜΑΑΕ ως νεοεισερχόµενοι, ζήτηµα µε το οποίο φαίνεται πως βρίσκεται αντιµέτωπη µεγάλη µερίδα υποψήφιων δικαιούχων του Μέτρου.

Όπως φαίνεται από περασµένη εγκύκλιο (Αρ. Πρωτ.: 909/61979 του 2016) που είχε εκδοθεί µε αφορµή το πρόγραµµα Νέων Αγροτών, εάν κάποιος έχει συµπληρώσει 12µηνο εγγραφής στον ΟΓΑ, για να λάβει τη βεβαίωση νεοεισερχόµενου θα πρέπει να έχει αγροτικό εισόδηµα κάτω του 50% σε σχέση µε το συνολικό.

Εφόσον δεν τηρεί το παραπάνω εισοδηµατικό κριτήριο, θεωρείται αυτόµατα πως «έχει τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως επαγγελµατίας αγρότης από το ΜΑΑΕ» οπότε και αποκλείεται αυτόµατα από το Μέτρο Νέων Αγροτών. Πιο συγκεκριµένα για τους ασφαλισµένους στον ΟΓΑ ισχύουν τα εξής:

Α) Ασφαλισµένος στον ΟΓΑ ως αγρότης κατά το προηγούµενο δωδεκάµηνο από την ηµεροµηνία αίτησης χορήγησης της σχετικής βεβαίωσης (νεοεισερχοµένου) στο ΜΑΑΕ, µε αγροτικό εισόδηµα κάτω του 50% σε σχέση µε το συνολικό. Θεωρείται «Επαγγελµατίας Αγρότης Νεοεισερχόµενος στον Αγροτικό Τοµέα» εφόσον 1. πληροί το κριτήριο του χρόνου απασχόλησης (30%) ή έχει προβεί σε διακοπή της εξωαγροτικής απασχόλησης, 2. αποδείξει την κατοχή αγροτικής εκµετάλλευσης (ΟΣ∆Ε κ.λ.π.).

Β) Ασφαλισµένος στον ΟΓΑ, µε γεωργικό εισόδηµα κάτω του 50% από το συνολικό: Θεωρείται ακόµα «Επαγγελµατίας Αγρότης Νεοεισερχόµενος στον Αγροτικό Τοµέα» εφόσον υποβάλλει φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει το απαιτητό ποσοστό αγροτικού εισοδήµατος µαζί µε τα λοιπά δικαιολογητικά.

Θα πρέπει επίσης να µην έχει παρέλθει διετία από την ηµεροµηνία χαρακτηρισµού του ως Νεοεισερχόµενος στον Αγροτικό Τοµέα (αυτό το τελευταίο ισχύει και στις 2 περιπτώσεις).

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ