ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γενικευμένη άνοδος για όλα τα αγροτικά εμπορεύματα, καλές οι τιμές παραγωγού λίγα τα προϊόντα

0

Οι αγορές που φηµολογείται ότι κάνουν Κινέζοι εισαγωγείς σε αµερικανικό βαµβάκι, που σύµφωνα µε το Bloomberg «σκουπίζουν» τη σοδειά που ακόµα δεν έχει σπαρθεί στις ΗΠΑ, µαρτυρά το κλίµα που έχει διαµορφωθεί στις διεθνείς αγορές αγροτικών προϊόντων. Κανένας άλλωστε δεν θα έσπευδε να προµηθευτεί πρώτη ύλη µέσω µελλοντικών συµβολαίων, µια περίοδο που ήδη οι χρηµατιστηριακές τιµές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, αν δεν ήταν πεπεισµένος ότι η καθυστέρηση της αγοράς για µερικούς µήνες δεν θα συνεπαγόταν ακόµα υψηλότερα κόστη. Στο άκουσµα της είδησης, το Σικάγο σηµείωσε άνοδο 25 σεντς.

Εκτιμήσεις για ανοδικό υπερ-κύκλο στα αγροτικά εµπορεύµατα καταφθάνουν από πολλές πλευρές στη διεθνή αγορά, µε τους αναλυτές της Τράπεζας Αµερικής να εκτιµούν ότι είµαστε λίγο πριν την αποκορύφωση ενός υπερ-κύκλου µε διάρκεια. Άλλοι, πιο συγκρατηµένοι επεκτείνουν την ανοδική πορεία τουλάχιστον ως το τέλος του 2021, µε τον Σεθ Γκολντστάιν, αναλυτή της Mornigstar να σχολιάζει ότι «η εµπορία σιτηρών τώρα είναι πιο κερδοφόρα από ποτέ». Οι εισαγωγές καλλιεργειών της Κίνας θα είναι ισχυρές τουλάχιστον ως τέλος του έτους, εκτιµά η Cargill που θεωρεί ότι ο υπερ-κύκλος δεν έχει εκδηλωθεί ακόµα.

Με το βαμβάκι να βρίσκεται στα 90 σεντς για τα συµβόλαια Ιουλίου, άνθρωποι της αγοράς σχολιάζουν ότι σπάνια βλέπει κανείς τέτοια επίπεδα τιµών. Ήδη η εικόνα των ταµπλό στο χρηµατιστήριο εµπορευµάτων της Νέας Υόρκης µεταφράζεται σε τιµές που προσεγγίζουν τα 55 λεπτά το κιλό για τις προπωλήσεις σύσπορου. Μάλιστα, όσο η ζήτηση για ίνα ενισχύεται µε τη σταδιακή αποκλιµάκωση της πανδηµίας, αρκετοί εκτιµούν πως δεν αποκλείεται η χρηµατιστηριακή τιµή να γράψει ακόµα και το 1 δολάριο ανά λίµπρα για τα συµβόλαια της περσινής χρονιάς.

Τα 30 ευρώ ο τόνος που κέρδισε µέσα σε µια εβδοµάδα η χρηµατιστηριακή τιµή µαλακού σιταριού, είναι κι αυτή ενδεικτική της ανοδικής τάσης στις αγορές αγροτικών προϊόντων. Γενικά οι τιµές για τα δηµητριακά και τη σόγια άρχισαν να ανεβαίνουν το γ’ τρίµηνο του 2020 και έκτοτε δεν έχουν σταµατήσει την ανοδική τους πορεία, µε εξαίρεση «υγιείς» κατά τους αναλυτές διορθώσεις. Μάλιστα, οι τιµές συνέχισαν µε ένα δεύτερο κύµα ανόδου µετά τη δηµοσίευση των προοπτικών σποράς µαλακού σίτου του USDA που ήταν µικρότερες του αναµενόµενου.

Επιπλέον 10 λεπτά το κιλό κέρδισε και η µέση τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου µέσα σε τρεις ηµέρες στην Ισπανία, κατοχυρώνοντας τα 3,36 ευρώ. Καταλύτης για την απότοµη ενίσχυση της αγοράς ήταν ο παγετός που έπληξε περιοχές της Μεσογείου, µε τα ελαιόδεντρα στην Ιταλία να παρουσιάζουν σηµαντικές µέχρι στιγµής ζηµιές. Οι πρώτες εκτιµήσεις από την Ιταλία, κάνουν λόγο για µείωση της επερχόµενης παραγωγής από 50% έως 70% στην Απουλία και την Τοσκάνη.

Η αγορά δεν έχει αποτιµήσει ακόµα και τις ζηµιές που προκάλεσε ο παγετός στους οπωρώνες της Μεσογείου. Ήδη στην Ελλάδα γίνεται λόγος για ζηµιές που αγγίζουν το 100%. Στην εµπορική προέκταση του ζητήµατος, αναµένεται κατακόρυφη αύξηση της τιµής παραγωγού επιτραπέζιων και συµπύρηνων ροδάκινων, αλλά και στους ξηρούς καρπούς. Στη συνέχεια, οι ζηµιές σε ακτινιδιές αναµένεται να αποτυπωθούν στις τιµές που θα διαµορφωθούν το προσεχές φθινόπωρο.  

Καλαµπόκι

Στα 30 λεπτά σακιασμένοαπό τον παραγωγό

Εξαντλήθηκαν τα αποθέµατα των παραγωγών στο καλαµπόκι, µε τις τελευταίες ποσότητες να έχουν ήδη µπει σε σακιά και την τιµή του προϊόντος να αντιστοιχεί σε 30 λεπτά το κιλό. Για το χύµα, όπου υπάρχει, η τιµή παραγωγού βρίσκεται στα 28 µε 29 λεπτά το κιλό µε το εµπόριο να πουλά πλέον σε αρκετά υψηλότερο εύρος τιµών. Σε αυτό το πλαίσιο οι εκτάσεις µε καλαµπόκι αναµένεται να αυξηθούν κατά 10 µε 15%, σύµφωνα µε εκτιµήσεις παραγωγών και ανθρώπων της αγοράς, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτηµα συµφόρησης της αγοράς κατά τη νέα εµπορική περίοδο, αφού τόσο διεθνείς αναλυτές όσο και το γενικό αίσθηµα των αγορών προϊδεάζουν για µια επιστροφή των αγορών αγροτικών προϊόντων σε υψηλά επίπεδα τιµών.

Υπενθυµίζεται ότι τον περασµένο Αύγουστο, οι πρώτες πράξεις στο καλαµπόκι ξεκίνησαν από τα 21 λεπτά, τιµή που κράτησε η αγορά µέχρι και τα τέλη Σεπτεµβρίου, προτού διορθώσει στα 19 λεπτά. Στη συνέχεια η τιµή του προϊόντος ακολούθησε µια γραµµικά ανοδική πορεία, µε αρκετούς να αποδίδουν την άνοδο στη µικρή παραγωγή που είχαν οι βασικές ανταγωνίστριες χώρες των Βαλκανίων εξαιτίας εκτεταµένης ξηρασίας το 2020.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ