ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ασύμφορη γίνεται μετά το 2023 η αγορά δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης

0

Ασύμφορη γίνεται μετά το 2023 η αγορά  δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, καθώς  κλείνει ο κύκλος τους  μαζί με την αξία τους
Με µεγάλη προσοχή καλούνται να κινηθούν αυτή την περίοδο οι αγρότες που προγραµµατίζουν να αγοράσουν δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης. Η αξία τους στην Ελλάδα αναµένεται να ξεκινήσει να αλλάζει από το 2022, ενώ από το 2023 θα φανούν σε πολύ µεγαλύτερο βαθµό αυξοµειώσεις στα ατοµικά δικαιώµατα του κάθε αγρότη, που εξαρτώνται άµεσα από τρεις παράγοντες: Σύγκλιση, µερίδιο των άµεσων ενισχύσεων που θα κατευθυνθούν προς τα eco-schemes (νέο πρασίνισµα) και η επιλογή της Ελλάδας να εισάγει το καθεστώς αναδιανεµητικής ενίσχυσης. Πώς λοιπόν θα αλλάξει η αξία των δικαιώµατων;

Ξεκινώντας από τη σύγκλιση: Σήµερα όλα τα δικαιώµατα στην Ελλάδα έχουν αξία ίση τουλάχιστον µε το 60% του περιφερειακού µέσου όρου. Τι σηµαίνει αυτό; Όλοι οι αγρότες λαµβάνουν τουλάχιστον το 60% της µέσης περιφερειακής αξίας δικαιωµάτων: 20,2 ευρώ το στρέµµα στα βοσκοτόπια, 27,6 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες και 34,1 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις.

Από το 2023, η µέση περιφερειακή αξία µειώνεται 20% λόγω της κατάργησης του πρασινίσµατος ώστε να δηµιουργηθεί ο «κουµπαράς» των eco-schemes (ανάλυση σελ. 5). Οπότε µε βάση τα παραπάνω, διαµορφώνεται ο περιφερειακός µέσος όρος αξίας δικαιωµάτων στα 16,16 ευρώ στα βοσκοτόπια, 22,8 ευρώ στις αροτραίες και 27,28 ευρώ για τις δενδρώδεις.

Τι συµβαίνει µε 85% σύγκλιση στα χαµηλά δικαιώµατα

Θα έχουµε ετησίως επαναπροσδιορισµό της αξίας δικαιωµάτων µέχρις ότου όλοι οι αγρότες να πληρώνονται µε: 13,73 ευρώ στα βοσκοτόπια, 19,38 ευρώ στις αροτραίες και 23,1 ευρώ στις δενδρώδεις. ∆ηλαδή, όλοι οι αγρότες να λαµβάνουν τουλάχιστον το 85% της µέσης περιφερειακής αξίας. Τα παραπάνω νούµερα προφανώς θα αλλάξουν, ωστόσο είναι µία καλή αφετηρία ώστε να µπορέσει κάποιος να έχει µία εικόνα για τους µηχανισµούς που κινούνται πίσω από τη γλώσσα των Βρυξελλών.

Μέχρι πότε θα πρέπει να φτάσουν αυτό το ποσό οι αγρότες εξαρτάται από τις Εθνικές Επιλογές: Άµεσα από το 2023 ή σταδιακά έως το 2026.

Τι συµβαίνει µε 85% σύγκλιση στα υψηλά δικαιώµατα

Η απάντηση εξαρτάται από το ποσό το οποίο θα χρειαστεί για να χρηµατοδοτηθεί η σύγκλιση, δηλαδή για να πιάσουν όλοι την ελάχιστη αξία δικαιωµάτων. Αν για παράδειγµα απαιτούνται 20 εκατ. ευρώ για τα βοσκοτόπια, 50 εκατ. ευρώ για τις αροτραίες και 30 εκατ. ευρώ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα ποσά αυτά θα περικοπούν οριζόντια σε όλους τους κατόχους δικαιωµάτων µε µοναδιαία αξία υψηλότερη του µέσου όρου.

Τι σηµαίνει ο κόφτης 30%

Κανένα δικαίωµα ενίσχυσης δε θα έχει µοναδιαία αξία χαµηλότερη του 85% της περιφερειακής µοναδιαίας αξίας έως το 2026, εκτός αν αυτό συνεπάγεται µείωση το 30% στα υψηλά δικαιώµατα.  Στην περίπτωση αυτή η ελάχιστη µοναδιαία αξία καθορίζεται στο απαιτούµενο επίπεδο ώστε να τηρείται το εν λόγω κατώτατο όριο. Με απλά λόγια: Αν έχει κάποιος 100 ευρώ το στρέµµα δικαίωµα δεν θα µπορεί να πέσει κάτω από τα 70 ευρώ, ακόµα και αν έτσι δεν επιτυγχάνεται η σύγκλιση που προβλέπεται.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ