ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το τελικό ανακοινωθέν του «τριλόγου» για τη νέα ΚΑΠ και η βέβαιη πλέον λήψη των τελικών αποφάσεων μέχρι τον Μάιο

0

Επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ, της Κομισιόν και της Ευρωβουλής επιδόθηκαν ως γνωστόν σε μια πολύωρη διαπραγμάτευση πίσω από κλειστές πόρτες την περασμένη Παρασκευή, με τις δημόσιες ανακοινώσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια να τονίζουν την κοινή πεποίθηση των τριών πλευρών ότι πριν τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του έτους, η οριστική συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ θα είναι έτοιμη.

Συμφωνία υπήρξε στην διατήρηση του καθεστώτος των αδειών φύτευσης αμπέλου ως το 2045 και στην διετή επίβλεψη από την Κομισιόν της προόδου που σημειώνουν τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των Στρατηγικών τους Σχεδίων
Την επόμενη εβδομάδα θα μοιραστεί στα κράτη μέλη ένα κείμενο με μια σειρά προτάσεων οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα αφορούν σε μια τροποποίηση των πάγιων θέσεων του Συμβουλίου γύρω από την εισαγωγή ρήτρας ελάχιστου αγροτικού εισοδήματος για την λήψη άμεσων ενισχύσεων και την υποχρεωτική υιοθέτηση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Πρόκειται για δύο ζητήματα για τα οποία το Συμβούλιο ζητά ευελιξία και μη δεσμευτικό χαρακτήρα. Από την άλλη η Κομισιόν και η Ευρωβουλή πιέζουν για την υποχρεωτική εφαρμογή τους. Στην ανακοίνωση της Ευρωβουλής γίνεται μια νύξη ότι για την περαιτέρω πρόοδο των διαπραγματεύσεων απαιτείται μια μεγαλύτερη ευελιξία από πλευράς Συμβουλίου υπουργών γεωργίας.

Στις επόμενες διαπραγματεύσεις που προγραμματίζονται για τις 16, 21 και 23 Απριλίου αναμένεται ότι θα υπάρξει μια τελική κοινή απόφαση

Μοντέλο παράδοσης

Σε σχέση με το νέο μοντέλο απόδοσης, σημειώθηκε μια κατ 'αρχήν συμφωνία σχετικά με την διετή περιοδικότητα, καθώς και τα επίπεδα ανοχής για τους σκοπούς της αναθεώρησής του. Υπήρξε επίσης και μια συμφωνία ως προς τον ορισμό των δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του μοντέλου απόδοσης. Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, επιτεύχθηκαν συμφωνίες, συγκεκριμένα όσον αφορά την παράταση του καθεστώτος αδειοδότησης αμπέλου έως το 2045 και τους κανόνες απο-αλκοολισμού. Επίσης, συμφωνήθηκε η επέκταση της δυνατότητας διαχείρισης εφοδιασμού σε όλα τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

  Μετά τον λεγόμενο σούπερ τριλογο και για τους τρεις κανονισμούς για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που πραγματοποιήθηκε με την Πορτογαλίδα υπουργό γεωργίας Μαρία ντο σέου Αντούνιες, εκπρόσωπο του Συμβουλίου, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς και τον Επίτροπο γεωργίας Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, και την ομάδα διαπραγματεύσεων του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας και ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λινς δήλωσε:

 «Ο σημερινός υπερ-διάλογος ήταν μια αναγκαία ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, για παράδειγμα, στο Νέο Μοντέλο Παράδοσης και στους δείκτες αποτελεσμάτων. Όσον αφορά τους νέους και ενεργούς αγρότες, καταφέραμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις θέσεις των άλλων και τώρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια συμφωνία. Επιπλέον, βρήκαμε μια προσωρινή λύση στα δικαιώματα φύτευσης αμπέλου και στην επισήμανση του κρασιού. Κάθε πλευρά έδειξε δέσμευση για επίτευξη συμβιβασμού. Ωστόσο, θα χρειαστούμε περαιτέρω συζητήσεις, για παράδειγμα σχετικά με τον περιορισμό των άμεσων πληρωμών και των αναδιανεμητικών πληρωμών, καθώς το Συμβούλιο δεν ήταν ακόμη αρκετά ευέλικτο ώστε να μας επιτρέψει να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο σε αυτούς τους τομείς”.
 
Η ανακοίνωση της Πορτογαλικής Προεδρίας της ΕΕ
 Μετά από μια εβδομάδα που σηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο AGRIFISH, δύο Τριλόγους και ένα Super Τριλογόλογο, η Υπουργός Γεωργίας, Maria do Céu Antunes, έκανε μια θετική αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε: «Έχουμε σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία αρχή και είμαστε πιο κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) έως το τέλος του εξαμήνου και, ως εκ τούτου, εγγυώνται ουσιαστική προβλεψιμότητα για τους αγρότες, τις εθνικές διοικήσεις και όλους τους ευρωπαίους πολίτες ».

 Έχοντας επισημάνει ότι, σε αυτόν τον Σούπερ Τριλόλογο, η Προεδρία παρουσίασε συμβιβαστικά πακέτα διαπραγματεύσεων «με σκοπό να επιτρέψει τη συζήτηση για τους τρεις κανονισμούς», ο υπουργός τόνισε ότι «το πολύ ευρύ φάσμα των σημείων που συμφωνήθηκαν σε αυτόν τον τριμερή διάλογο αποκαλύπτει δέσμευση, συνεργασία και ευθύνη των τριών θεσμικών οργάνων - Συμβούλιο, Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής συμφωνίας της ΚΓΠ κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου. Η συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων που παρουσίασε η πορτογαλική Προεδρία, για προσέγγιση των θέσεων του Κοινοβουλίου, επιβεβαιώθηκε, με πολύ εποικοδομητικό πνεύμα των κομμάτων ».

 Υπογραμμίζοντας ότι «έχει επιτευχθεί ένα σύνολο αρχών συμφωνιών, οι οποίες θα παρουσιαστούν στα κράτη μέλη για εξέταση την επόμενη εβδομάδα» και ότι έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις «για την προώθηση της συζήτησης για θεμελιώδη θέματα, την πράσινη αρχιτεκτονική και την κοινωνική διάσταση».

Λήφθηκε επίσης μια κατανόηση σχετικά με τον ορισμό των δεικτών που θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του μοντέλου απόδοσης. Όσον αφορά τον αμπελοοινικό τομέα, επιτεύχθηκαν συμφωνίες, συγκεκριμένα όσον αφορά την παράταση του καθεστώτος αδειοδότησης αμπέλου έως το 2045 και τους κανόνες απο-αλκοολισμού. Επίσης, για να ενισχυθεί η θέση των αγροτών στην αλυσίδα αξίας, υπήρχε μια αρχή συμφωνίας για την επέκταση της δυνατότητας διαχείρισης εφοδιασμού σε όλα τα προϊόντα DOP και IGP ».

 «Σήμερα ήταν μια καλή μέρα για την ευρωπαϊκή γεωργία». Έτσι, η Υπουργός Maria do Céu Antunes ολοκλήρωσε τις δηλώσεις που έγιναν στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το Super Trilogue, το οποίο συγκέντρωσε τα τρία ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα γύρω από τους τρεις κανονισμούς που συνθέτουν το Κοινή Αγροτική Πολιτική, υπενθυμίζοντας ότι «η Προεδρία θα συνεχίσει να είναι αποφασισμένη και ανοιχτόμυαλη για να συνεχίσει να εργάζεται για την οικοδόμηση ισορροπίας μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ».

Η τελική τοποθέτηση του Επίτροπου Γεωργίας Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι

Αγαπητή κυρία Antunes, αγαπητοί εισηγητές, κυρίες και κύριοι,

Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση. Καταφέραμε να ανταλλάξουμε απόψεις και να επιτύχουμε σημαντική πρόοδο σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα αποφασιστικά μέτρα που ελήφθησαν σήμερα για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το νέο μοντέλο παράδοσης της μελλοντικής ΚΑΠ, και σχετικά με ορισμένα βασικά μέσα για τη διασφάλιση μιας δικαιότερης διανομής των άμεσων ενισχύσεων στο μέλλον.

Είμαι χαρούμενος που βλέπω ότι όλοι έχουμε αφήσει τα χαρακώματά μας και ότι έχουμε επιδείξει ευελιξία να οικοδομήσουμε συμβιβασμούς προς όφελος της αγροτικής μας κοινότητας.

Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι το ίδιο πνεύμα θα προεδρεύσει της υπόλοιπης διαδικασίας.

Πράγματι, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά στη διαμόρφωση της μελλοντικής ΚΑΠ. Η Επιτροπή παραμένει δεσμευμένη να επιτύχει έναν γενικό πολιτικό συμβιβασμό την άνοιξη του 2021 κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής Προεδρίας, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκαιρη προετοιμασία και εφαρμογή της νέας ΚΑΠ το 2023.

Είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος και οι συννομοθέτες μπορούν να βασίζονται στην Επιτροπή να συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί σας στην προσπάθειά της, να διευκολύνει μια ταχεία συμφωνία για μια βιώσιμη και ισχυρή ΚΑΠ.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ