ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Φρένο 30% στη μέγιστη μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων εισηγήθηκε ο Λιβανός στις Βρυξέλλες

0

Σύμφωνα με την τοποθέτησή του, ο κ. Λιβανός τέθηκε παράλληλα υπερ της υποχρεωτικής εφαρμογής για τον ενεργό ή πραγματικό γεωργό ως τον μοναδικό λήπτη ενισχύσεων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο ορισμός δεν θα είναι εξαντλητικός στη βασική πράξη αφήνοντας στα κράτη μέλη τον καθορισμό των λεπτομερειών. Παράλληλα, μία ακόμα είδηση έρχεται από την εισαγωγή της έννοιας του νεοεισερχόμενου γεωργού ή αλλιώς «new farmers» που θα φέρει ευκαιρίες στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι για το οποίο τέθηκε υπέρ ο Έλληνας υπουργός.

Αναλυτικότερα, οι συμβιβαστικές λύσεις που πρότεινε η προεδρία του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας για τη νέα ΚΑΠ και οι θέσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας έχουν ως εξής:

  •     Υποχρεωτικός ορισμός του ενεργού γεωργού, με τον όρο ότι είναι επαρκώς ευέλικτος και δεν είναι περιοριστικός.
  •     Προσθήκη των νεοεισερχόμενων αγροτών-new farmers, με νέα είδη παρεμβάσεων στην Αγροτική Ανάπτυξη.
  •     Προαιρετική εφαρμογή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και του καθεστώτος για μικροκαλλιεργητές. Υπέρ της προαιρετικής εφαρμογής και η Ελλάδα.
  •     Η Ελλάδα είναι σύμφωνα με την πρόταση της προεδρίας, για σύγκλιση στο 85% έως το 2026, διατηρώντας παράλληλα το κατώφλι της μείωσης του 30% σε επίπεδο εκμετάλλευσης.
  •     Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο ανανέωσης στη νέα γενιά αγροτών, η Ελλάδα στηρίζει τη συμπληρωματική των γεωργών νεαρής ηλικίας στο 3% αντί του 2% αρκεί βέβαια η χρήση να αφορά και στους δύο πυλώνες.
  •     Η μείωση των άμεσων ενισχύσεων πρέπει να είναι προαιρετική για τα κράτη-μέλη σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και στο πνεύμα συμβιβασμού αρκεί η μείωση να αφορά μόνο στη βασική ενίσχυση», είπε η ελληνική πλευρά.

«Οι θέσεις μας δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστική υπό την έννοια ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα την πορεία των διαπραγματεύσεων και επειδή βλέπουμε ότι το Κοινοβούλιο έχει διστακτικότητα να αποδεχτεί το μίνι συμβιβαστικό πακέτο της προεδρίας για τις άμεσες ενισχύσεις στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Πορτογαλία για την αμεσότατη ολοκλήρωση.», ανέφερε τέλος ο κ. Λιβανός.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ