ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τα καμώματα του τεχνικού συμβούλου φρενάρουν κάρτα αγρότη, συνδεδεμένες

0

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους δραστηριοποιούμενους στον αγροτικό χώρα να βρίσκουν ήδη σοβαρές δυσκολίες στην ανανέωση των πιστωτικών ορίων με τις τράπεζες και ενώ η νέα καλλιεργητική χρονιά έχει ξεκινήσει να μην είναι εφικτή η έκδοση της νέας Κάρτας Αγρότη. Σημειωτέον ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που η διαδικασία έκδοσης της νέας Κάρτας βρίσκει στον τοίχο της ανυπαρξίας των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2021.  

Πιο συγκεκριμένα, η καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ οδηγεί για μία ακόμα χρονιά τον αγροτικό κόσμο πάνω στα βράχια της ανεπαρκούς ρευστότητας εν όψει των ανοιξιάτικων σπορών και φροντίδων που χρειάζονται οι καλλιέργειες αυτή την περίοδο. Τόσο τα Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών (ΑΔΑ) όσο και η έκδοση της Κάρτας του Αγρότη έρχονται σε συνάρτηση με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και η εμπειρία της περσινής χρονιάς, όταν το πρώτο lockdown πάγωσε τον προσωρινα μηχανισμό, άφησε έκθετους τους παραγωγούς στην έλλειψη χρηματοδότησης στην πλέον κρίσιμη στιγμή για την προετοιμασία της σποράς.

Η βούληση των διαχειριστών του συστήματος υποβολής δηλώσεων παραμένει ακόμα άγνωστη αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα προχωρήσουν οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και θα οριστικοποιηθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών και όλα τα διαδικαστικά έχουν πάει πίσω κατά τουλάχιστον ένα μήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, έπειτα από την πολιορκία στη Δομοκού 5, τώρα οι τράπεζες καλούνται να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν την κατάσταση πριν το χρηματοδοτικό πρόβλημα των αγροτών αγγίξει εκ νέου τη συναλλακτική τους σχέση με τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων και την άνεσή τους να προμηθεύονται σπόρους, φυτοπροστατευτικά και λιπάσματα.

Οι επιλογές είναι δύο: Είτε οι τράπεζες θα αποφασίσουν να ανανεώσουν τα εργαλεία ΑΔΑ και τις Κάρτες των αγροτών με βάση το παλιό ΟΣΔΕ, είτε θα αναζητήσουν μια διαφορετική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των αγροτών. Το μοντέλο της αξιοποίησης των περσινών δηλώσεων ΟΣΔΕ ήταν η λύση που ακολούθησαν μέχρι ένα βαθμό οι τράπεζες τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν τότε να παρακαµφθεί ο «σκόπελος» των δηλώσεων ΟΣ∆Ε του έτους 2020, που εκείνες τις ημέρες είχαν παγώσει με πρόφαση το κλείσιμο των ΚΥΔ στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, ώστε να βρεθεί ασφαλής τρόπος ενεργοποίησης της Κάρτας µε βάση τα δεδοµένα της προηγούµενης χρονιάς (2019), εφόσον δεν έχει αλλάξει κάτι θεαµατικά.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων υποχρεώθηκαν να διευρύνουν το πιστοδοτικό όριο των πελατών τους, υποχρεώνοντας αντίστοιχα τις προμηθεύτριες εταιρείες εισροών να κάνουν κι εκείνες τα… στραβά μάτια, έως ότου αποκατασταθεί η χρηματοδοτική τάξη.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ