ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αξίες δικαιωμάτων βάσει του επιπέδου σύγκλισης για το 2021 καλείται να ορίσει μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου ο Σπήλιος Λιβανός

0

Οι πληροφορίες θέλουν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή τον Βορίδη, να έχει λάβει την απόφαση επ’ αυτού και να έχει επιλέξει την ταχεία σύγκλιση εντός της διετίας 2021 -2022, έτσι ώστε η νέα ΚΑΠ να «τρέξει» από πραγματικά καινούργια αφετηρία και χωρίς το βάρος των ιστορικών δικαιωμάτων. Σημειωτέον ότι 18 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποφασίσει την πλήρη εσωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων.

 Μέχρι στιγμής, κανείς δεν ξέρει τι έχει στο νου του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, παρά το γεγονός ότι οι μέρες που απομένουν μέχρι τη λήψη και υποβολή στις Βρυξέλλες της σχετικής απόφασης είναι λίγες.

Αν κρίνει πάντως κανείς από τις πρώτες τοποθετήσεις Λιβανού σχετικά με τη βούληση της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο χορήγησης των κοινοτικών ενισχύσεων και να επιμείνει οι επιδοτήσεις να κατευθύνονται στους πραγματικούς παραγωγούς, μπορεί να εικάσει ότι η τελική του επιλογή δεν θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στην οποία έδειχνε να καταλήγει ο προκάτοχός του.

 Αυτό σημαίνει ότι από φέτος οι κάτοχοι ιστορικών δικαιωμάτων, δηλαδή οι δικαιούχοι υψηλών στρεμματικών ενισχύσεων θα υποστούν σημαντική περικοπή, η οποία θα επαναληφθεί κατά το αντίστοιχο ποσοστό και την επόμενη χρονιά (2022).

Το ζήτημα είναι ποιοι θα βγουν ωφελημένοι απ’ αυτή την περικοπή. Εδώ, οι δρόμοι που δύναται να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι περισσότεροι από ένας.

Μια πρώτη προσέγγιση λέει ότι οι αναλογούντες πόροι, δηλαδή η εξοικονόμηση από τα ιστορικά δικαιώματα, θα μπορούσαν να διατεθούν αναλογικά για αύξηση των υπόλοιπων δικαιωμάτων και δη των δικαιωμάτων των νεότερων αγροτών.

Μια δεύτερη σκέψη είναι η αξιοποίηση αυτών των πόρων για την χρηματοδότηση της επιλεξιμότητας των νέων εκτάσεων (9,6 εκατομμύρια βοσκοτόπια) που δύνανται να ενταχθούν στο καθεστώς ενισχύσεων μετά το 2018 (Κανονισμός OMNIBUS). Το θέμα είναι πώς σ’ αυτή την περίπτωση, η διανομή θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθούν, αν αυτό είναι δυνατό, όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.  

 Όπως και να έχουν τα πράγματα η καταληκτική ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου και η κατάθεση της σχετικής πρότασης στα αρμόδια κοινοτικά όργανα θα δώσει σαφές στίγμα των κοινοτικών προθέσεων και τους θάρρους με το οποίο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσεγγίζει τα ζητήματα.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ