ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Φορολογική παγίδα για χιλιάδες αγρότες»

0

Στη Βουλή “μετέφεραν” το δημοσίευμα της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” σχετικά με το Μέτρο 21 και την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών για τον κορωνοϊό, ως προς την απολύτως βέβαιη μετάβαση χιλιάδων αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, πολλοί εκ των οποίων ενδεχομένως να μην το έχουν αντιληφθεί.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που προϋποθέτει την υπέρβαση του ορίου των επιδοτήσεων ενός αγρότη άνω των 5.000 ευρώ ανά έτος.

Και επειδή η ενίσχυση που έλαβαν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (30 ευρώ ανά στρέμμα) στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας προστίθεται στις συνολικές ενισχύσεις, είναι πολύ ορατό αυτή η κορωνοενίσχυση να λειτουργήσει ως παγίδα για πολύ κόσμο, που δε θα ενημερωθεί και ως τις 29 Ιανουαρίου δε θα έχει μεταβεί από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ!

Τόσο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, όσο και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου έφεραν το θέμα στη Βουλή. Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν και άλλα ζητήματα ως προς το Μέτρο 21.

 Το πρώτο ζήτημα που βάζουν είναι ότι «υπήρξε πλήθος καταγγελιών από αγρότες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν τελικά να εκταμιεύσουν τις αγροτικές ενισχύσεις λόγω COVID-19 (Μέτρο 21), και των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύτηκαν για οφειλές προς την εφορία και ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 146 του Ν. 4764/2020 (ΦΕΚ 256/Α/23-12-2020) ξεκαθαρίζεται ότι η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Ένα άρθρο το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των παραγωγών, δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της ενίσχυσης της ελαιοκαλλιέργειας λόγω COVID-19 στο Μέτρο 21 του ΠΑΑ».

«Τόσο οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να έχουν επίσημα ενημερωθεί για τον σχετικό νόμο και να τον εφαρμόζουν πιστά. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι παραγωγοί κινούν τη διαδικασία για αποδέσμευση του λογαριασμού τους», σύμφωνα με το κείμενο των Σωκράτη Βαρδάκη και Σταύρου Αραχωβίτη.

Χρονική καταχώριση

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι αυτό της χρονικής καταχώρισης. Ενώ η πρόσκληση, κατάθεση αιτήσεων, αξιολόγηση και εκταμίευση έγινε μέσα στο έτος 2020, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην καρτέλα παραγωγού το χρεώνει στο έτος ενίσχυσης 2019. Αυτό, σε αναμονή της έκδοσης βεβαίωσης ΟΠΕΚΕΠΕ για φορολογική χρήση φορολογικού έτους 2020 (που πάντα εκδίδεται εντός Φεβρουαρίου της επόμενης χρήσης και δημιουργεί, ούτως ή άλλως, προβλήματα ελλιπούς ενημέρωσης εντός του κρίσιμου μηνά μετατάξεων καθεστώτων ΦΠΑ, που είναι ο Ιανουάριος), συνεπάγεται την καταχώρισή του στη φορολογική δήλωση του 2019, αν όντως ισχύει το έτος ενίσχυσης 2019 αντί του 2020. Συνεπώς χρειάζεται τροποποίηση της φορολογικής δήλωσης του 2019, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς προστίμων και λοιπών επιπτώσεων», όπως συνεχίζουν.

ΦΠΑ

Και αμέσως μετά βάζουν και «το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος ΦΠΑ, αφού, αν και οι ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω COVID-19 είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες, λαμβάνονται υπόψη στο ύψος των ενισχύσεων ως προς το καθεστώς τήρησης των βιβλίων των αγροτών. Αποτέλεσμα είναι η υποχρεωτική υπαγωγή πολλών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Η διαδικασία της μετάταξης γίνεται με αποστολή e-mail στις ΔΟΥ, με καταληκτική ημερομηνία την 29η Ιανουαρίου εκάστου έτους. Σε πολλές περιπτώσεις που έχουν σταλεί εγκαίρως τα σχετικά e-mails η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ.

Επιπρόσθετα, αν η καταχώριση γίνει με τροποποίηση της φορολογικής δήλωσης του 2019 και προκύψει υποχρέωση μεταβολής καθεστώτος ΦΠΑ για το 2019, η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Η, με καθυστέρηση ενός έτους, μεταβολή σημαίνει τεράστιες επιπτώσεις και πρόστιμα».

Παρακάτω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

«Έχει υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών;

Γνωρίζει η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή ΑΑΔΕ την καταχώριση στο έτος 2019 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Έχουν ενημερωθεί σχετικά Δημόσιες Υπηρεσίες, Ασφαλιστικά Ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα για το ακατάσχετο και αφορολόγητο των ενισχύσεων που καταβάλλονται στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 στον πρωτογενή τομέα, όπως αυτό στοιχειοθετείται στο άρθρο 146 του Ν. 4764/2020 (ΦΕΚ 256/Α/23-12-2020);

Έχουν γίνει οι ανάλογες ενέργειες, ώστε να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί παραγωγών, από τους οποίους έχουν ήδη κατασχεθεί χρήματα προς εφορία, πιστωτικά ιδρύματα και Ασφαλιστικά Ταμεία;

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε όσους αγρότες έχουν αποστείλει την αίτησή τους εντός προθεσμίας και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από τις αρμόδιες ΔΟΥ;».

 «Ήταν έκτακτο μέτρο»  - Αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και επιβάρυνση των αγροτών

Για αδικαιολόγητη ταλαιπωρία και επιβάρυνση των αγροτών από το υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «που θεωρούν εσφαλμένα ως επιδότηση την αποζημίωση για τον COVID-19 αλλά και τις επενδυτικές ενισχύσεις ως εισόδημα, και τους υποχρεώνουν σε αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ» κάνουν λόγο ο Βασίλης Κεγκέρογλου και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

«Η καταβολή της αποζημίωσης στους αγρότες ως αντιστάθμιση μέρους της ζημιάς που υπέστησαν από την πανδημία πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, ήταν ένα έκτακτο μέτρο και αφορά την παραγωγή του 2020, και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί επιδότηση και μάλιστα μόνιμη.

Η ΑΑΔΕ απόλυτα εσφαλμένα θεωρεί τα χρήματα αυτά ως επιδότηση και εισόδημα, με αποτέλεσμα οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, που θα ξεπεράσουν τα ποσά των 5.000 στις επιδοτήσεις, να οδηγούνται σε αναγκαστική μετάπτωση στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, τουλάχιστον για τρία χρόνια, με επιβάρυνση γραφειοκρατική και οικονομική.

Η λανθασμένη αυτή εκδοχή εφαρμόζεται από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με έγγραφο του Κλαδικού Εθνικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων, και χιλιάδες αμπελουργοί τους τελευταίους μήνες του 2020 έλαβαν για πρώτη φορά μια απρόσμενη ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, που προέβησαν στις προβλεπόμενες φυτεύσεις (επενδύσεις) το 2019, εισπράττοντας παράλληλα την προβλεπόμενη ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταχωρίσει λανθασμένα τις αποζημιώσεις του COVID-19 στο 2019 και αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης εισοδήματος 2019»!

Και παρακάτω αναφέρονται οι εξής ερωτήσεις: «Επειδή η αντιμετώπιση της αποζημίωσης, που αποτελεί αντιστάθμιση μέρους της ζημιάς που υπέστησαν από την πανδημία ως επιδότησης που υποχρεώνει για τρία τουλάχιστον χρόνια τη μετάπτωση σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, επιβαρύνει αδικαιολόγητα και άδικα τους αγρότες αλλά και η θεώρηση της εφάπαξ αναπτυξιακής επενδυτικής ενίσχυσης της αναδιάρθρωσης ως εσόδου, αποθαρρύνει έως απαγορεύει στους αμπελουργούς να προβαίνουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα, με ολέθριες συνέπειες για τον κλάδο, ερωτάσθε κύριοι υπουργοί τι θα πράξετε άμεσα, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΑΑΔΕ να διορθώσουν το λάθος και να σταματήσουν να θεωρούν την έκτακτη αποζημίωση λόγω COVID-19 ως επιδότηση και τη εφάπαξ επενδυτική ενίσχυση ως εισόδημα; Πώς σκοπεύετε να ρυθμίσετε το πρόβλημα και τις παρενέργειες που προκάλεσε;».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ