ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ο γερμανικός παράγοντας που ανεβάζει την ελληνική αγορά ελαιολάδου

0

Ήδη την περασμένη άνοιξη, η ανάκαμψη στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου που είχε βουλιάξει σε εύρος τιμών κάτω από τα 2,50 ευρώ το κιλό, συνέπεσε με τις αγορές γερμανικής αλυσίδας που υποχρεώθηκε σε αναζήτηση νέων προμηθευτών λόγω του αποκλεισμού της Ιταλίας. Όπως εξηγούν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς, τη δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές ούτε οι γνωριμίες για να διατηρηθούν τα κεκτημένα του 2020, ωστόσο φαίνεται ότι ο «Γερμανός ποτέ δεν λέει όχι σε υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, με χαμηλές υπολειμματικότητες και είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω». Άλλωστε είναι γνωστό ότι είναι η Γερμανία που επέβαλε με τον καιρό όλες τις νέες ποιοτικές τάσεις και διακρίσεις στην αγορά ελαιολάδου, δίνοντας έμφαση σε λεπτομέρειες που υπερβαίνουν το μέτρο της οξύτητας.

Φαίνεται ότι η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης καταβάλει προσπάθειες για να εδραιωθεί στον χώρο του τροφίμου και κατ’ επέκταση στο ελαιόλαδο. Έτσι, δεν είναι καθόλου απίθανο στο κοντινό μέλλον, έπειτα και από την εμπειρία της περασμένης άνοιξης, οι Γερμανοί που διαθέτουν τυποποιητήρια και στην Ιταλία, να επιχειρήσουν μια παράκαμψη του Ιταλού μεσάζοντα στο ελαιόλαδο, προσεγγίζοντας απευθείας ελληνικούς συνεταιρισμούς.

Στο κομμάτι της αγοράς των ημερών τώρα, η παραγωγή έχει ξεπεράσει τα μισά της διαδρομής, με τις αποδόσεις να είναι μικρές αφού η αναλογία καρπού προς λάδι είναι υψηλή. Οι εμπορική ροή δεν εμφανίζει ιδιαίτερη ευκινησία, με την αγορά να έχει κάτσει πέριξ των 2,80 ευρώ το κιλό. Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, «το χρηματιστήριο» ελαιολάδου έχει συντονιστεί με την εξέλιξη της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού του Covid19, αναμένοντας τα πρώτα δείγματα γραφής του 2021, γύρω μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Έτσι, σε περίπτωση που πράγματι τα μέτρα χαλαρώσουν και η αγορά ανοίξει, οι εταιρείες του χώρου θα πάρουν το σήμα που αναμένουν και θα ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για το άνοιγμα της εστίασης και για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο ενδεχόμενο αυτό, δεδομένου του μικρού όγκου παραγωγής σε Ελλάδα και Ιταλία, οι τιμές δεν μπορούν παρά να ανακάμψουν, διαμορφώνοντας νέο εύρος άνω των 3 ευρώ το κιλό στη χώρα μας. Σε μια αντίθετη περίπτωση, το εμπόριο ενδέχεται να καθηλώσει για λίγο ακόμα τις τιμές του προϊόντος στο υφιστάμενο μοτίβο. Ακούγεται άλλωστε ότι η γραμμή που ήδη έχουν δώσει οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπαγορεύει ζήτηση για πιο φθηνό προϊόν, κάτι που κατευθύνει το εμπόριο στην Ισπανία.  

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες η εγχώρια αγορά αναμένει εξελίξεις αναφορικά με την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αφού τότε θα ενεργοποιηθεί και η ζήτηση από την Ιταλία. Μέχρι στιγμής οι Ιταλοί δεν έχουν προβεί στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων, εν πολλοίς για τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω, ενώ παράλληλα έχουν μοιράσει τις ποσότητες μεταξύ Λακωνίας και Κρήτης, με την τελευταία να διεκδικεί επιθετικά τα μερίδια που έχασε το περασμένο έτος λόγω χαμηλής και προβληματικής παραγωγής.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ