ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε πληρώνονται οι επιδοτήσεις, ποιες πληρωμές ετοιμάζονται εντός Δεκεμβρίου

0

Η πληρωμή της β’ δόσης ενιαίας 2020 (υπόλοιπο βασικής, πρασίνισμα, νέοι γεωργοί) είναι ο άμεσος στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να πραγματοποιηθεί αρκετές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και να υπάρχει χρόνος για να τρέξει και η εξισωτική αποζημιώση του 2020.

Έτσι, υπάρχει πιθανότητα αυτή την ώρα, η πληρωμή της β΄ δόσης ενιαίας 2020 να πραγματοποιηθεί από 17 έως 20 του μήνα, αλλθλως αυτή θα γίνει μια εβδομάδα μετά (23-26 του μήνα).

Παράλληλα, σε κοντινή ημερομηνία θα πληρωθεί και η εξισωτική. Ε ντός των επόμενων ημερών, εξάλλου, θα φανούν στις Καρτέλες Αγρότη των δικαιούχων, τα ποσά που δικαιούνται για το Εθνικό Απόθεμα του 2020, με τις πληρωμές να αναμένονται μαζί με τη β’ δόση της ενιαίας. Δικαιούχοι του Αποθέματος μπορεί να είναι νεοεισερχόμενοι, είτε κάτω των 40 ετών γεωργοί.

Δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί θα …περάσουν από το ΑΤΜ τις επόμενες μέρες, μετά την υπογραφή των επιχορηγήσεων και των προκαταβολών ενισχύσεων σε σειρά από δικαιούχους δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Φάνη Παπά.

Οι νέες εντολές πληρωμής αναλυτικά αφορούν:

-14.853 δικαιούχους των δράσεων Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (66 εκ. ευρώ),

-4.109 δικαιούχους της δράσης «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (35 εκ. ευρώ),

-7.966 παραγωγούς πωλητές σε Λαϊκές Αγορές, (7,2 εκ. ευρώ),

-891 δικαιούχους της δράσης «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» (4,5 εκ. ευρώ),

-9.473 δικαιούχους της δράσης καταπολέμησης «Κομφούζιο» (6 εκ. ευρώ),

-817 δικαιούχους της δράσης «Εναλλακτική Καταπολέμηση Ζιζανίων σε Ορυζώνες» (1,5 εκ. ευρώ).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με ανακοίνωση του, έκανε γνωστό ότι σε συνέχεια της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα 2019, τον Δεκέμβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα 2019.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες για την καταβολή της ενίσχυσης προκαταβολής του 80% των δικαιούμενων ποσών απώλειας εισοδήματος στους ενταγμένους παραγωγούς σε όλες τις δράσεις (Βιολογική Γεωργία, Βιολογική Κτηνοτροφία) και όλες τις προσκλήσεις του έτους αιτήσεων 2020. Το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 66.296.882,58 € και αφορά 14.853 δικαιούχους πανελλαδικά, με τη διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών να είναι σε εξέλιξη.

Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16).

Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής προκαταβολής (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18 της απόφασης), οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, έως και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Οι παραγωγοί, με την ενδικοφανή προσφυγή, δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της προκαταβολής τους.

Επιπλέον, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στις μηχανογραφικές βάσεις μέσω των οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις και δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

dikaiologitika.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ