ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καίει τους αγρότες το ζήτημα της ρευστότητας παρενέργειες σε όλη την αλυσίδα της αγροδιατροφής

0

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των τελευταίων ημερών αποτελούν οι δυσκολίες τήρησης των συμβολαίων στο κριθάρι βυνοποίησης που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με εγχώρια ζυθοποιία, ενώ άλλες πληροφορίες φέρουν τις επιχειρήσεις στον τομέα του καπνεμπορίου να περιορίζουν τις προκαταβολές που συνήθως δίνουν αυτή την εποχή στους καλλιεργητές του προϊόντος, προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια πόρων στις καλλιεργητικές ανάγκες.

Σε ότι αφορά ειδικότερα στον καπνό, οι εταιρείες φέτος είναι πολύ σφιγμένες, τονίζουν στο Agronews, καπνοκαλλιεργητές με καλή γνώση της κατάστασης στον κλάδο. Ήδη οι προκαταβολές μείωθηκαν στο μισό απ' αυτό που αναμένονταν κάθε χρόνο τέτοια εποχή δηλαδή στο στάδιο της μεταφύτευσης, ενώ κανείς δεν ξέρουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη δεύτερη φάση, δηλαδή όταν έρθει με το καλό η ώρα της συγκομιδής. Αν από τα 250 ευρώ (100 και 150) που με βάση το εθιμικό δίκαιο περιμένουν στη διάρκεια της καλλιεργητικής σεζόν οι αγρότες λάβουν τελικά τα μισά, καθίσταται σαφές ότι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην υποστήριξη της καλλιέργειας.

Την ίδια στιγμή πάντως, οι πληροφορίες θέλουν να ανακύπτουν κάποια προβλήματα πιστωτικών ορίων, τόσο στις κάρτες συμβολαιακής που προμηθεύονται αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές, εκεί όπου λειτουργούν τα λεγόμενα «τριγωνικά» σχήματα (αγρότες - μεταποιητική βιομηχανία – τράπεζα), όσο και στην ομολή χρηματοδότηση των ίδιων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της συγκέντρωσης και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Κι εδώ σε κάποιες περιπτώσεις, οι δυσκολίες που μεταφέρονται στην πλευρά των παραγωγών, έχουν αφετηρία τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει γνωστές μεταποιητικές μονάδες ή ακόμα και εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες προηγούμενα χρόνια δεν είχαν να διαχειρισθούν τέτοιου είδους προβλήματα. Το φαινόμενο μοιάζει εντονότερο στις μικρές κατά βάση τυροκομικές μονάδες, αρχίζει ωστόσο να γίνεται εμφανές ακόμα σε επιχειρήσεις με δραστηριότητα στον τομέα της εμπορίας φρέσκων λαχανικών, ενώ δεν αφήνει εκτός νυμφώνος ακόμα και γνωστούς ομίλους από τον τομέα των σιτηρών και των αλεύρων.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα θέματα αυτά άλλοτε να ξεκινούν και άλλοτε να μεταφέρονται στις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες, εκτός από μια πρώτη προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα της Κάρτας Αγρότη, μετά την αποκατάσταση της ροής στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, μάλλον δεν φαίνεται να έχουν το χρόνο ώστε να ασχοληθούν σε μεγάλο βάθος με τα χρηματοδοτικά ζητήματα των αγροτών.

Έμπειροι αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι δεν αποκλείεται την ταμειακή δυσκολία ή ακόμα και οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό οι αγρότες, να την βρει η οικονομία και ειδικότερα η δραστηριότητα στον κλάδο της αγροδιατροφής μπροστά της. Εκτός από τον τουριστικό κλάδο, τονίζουν, στον οποίο φαίνεται να έχουν επικεντρώσει αυτό τον καιρό το ενδιαφέρον τους η κυβέρνηση και οι τράπεζες, υπάρχει και ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, όπου τα προβλήματα δεν είναι μεν τόσο φανερά, παραμένουν ωστόσο σοβαρά. Αν μάλιστα δεν προσεχθούν εγκαίρως, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ευρύτερη αποδιοργάνωση ενός ευρύτερου φάσματος συντελεστών και επιχειρήσεων του ευρύτερου αγροτικού απ' όπου υποκινείται σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά αυτό τον καιρό, η όποια εναπομένουσα παραγωγική διαδικασία.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ