ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι το τελικό μοίρασμα της ειδικής ενίσχυσης

0

Στην Κρήτη ειδικότερα και στην περιοχή του Αποκορώνου, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι ενημερώθηκαν από τοπικά τυροκομεία για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε περικοπή των παραλαβών που είχαν προγραμματίσει μέχρι το τέλος της περιόδου. Κι αυτό γιατί, όπως λέγεται, τα τυροκομικά προϊόντα που παράγουν δεν έχουν την αναμενόμενη ζήτηση, κυρίως λόγω των ανακατατάξεων που προκάλεσε στις διατροφικές συνήθειες (πλήρης διακοπή των παραλαβών από την μαζική εστίαση) η πανδημία.

Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν ότι ακόμα και η ειδική ενίσχυση για τα αρνιά δεν θα φτάσει τελικά στους δικαιούχους. «Θα μας τα φάνε κι αυτά οι χασάπηδες» δηλώνει με αγωνία στην Agrenda παραδοσιακός κτηνοτρόφος από την Κρήτη που «έδωσε» τα αρνιά ζωντανά, νωρίς και ενδεχομένως χωρίς να αναγράφεται με ακρίβεια στα παραστατικά το μέγεθος της συναλλαγής. «Πολύ φοβάμαι συνεχίζει, ότι στο τέλος αυτός που φαίνεται να πούλησε τα αρνιά είναι ο έμπορος», τονίζει, «και δεν αποκλείεται να είναι αυτός που θα εισπράξει και το 2ευρω (αν είναι 2ευρω) της ενίσχυσης.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τα χιλιάδες ζωντανά αρνιά που έγιναν εισαγωγή από Βαλκάνια πριν τον κορωνοϊό και τα οποία έχουν «πολιτογραφηθεί» ως ελληνικά, έχουν πουληθεί σαν ντόπια και οι διακινητές τους θα αξιώσουν και ενίσχυση.

Ενίσχυση της τάξεως των 1,70 ευρώ το κιλό για τα πασχαλινά αμνοερίφια έβγαλε η τηλεδιάσκεψη του υπουργείου
Τη λύση της κατά κιλό ενίσχυσης, µε κάλυψη της διαφοράς ανάµεσα στην τιµή µε την οποία οι κτηνοτρόφοι διέθεσαν την παραγωγή τους και της τιµής που θα µπορούσαν να προσεγγίσουν αν η κατάσταση στην αγορά δεν ήταν αυτή που προκάλεσε η πανδηµία, φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση για τους αιγοπροβατοτρόφους. Βέβαια ο ακριβής σχεδιασµός αυτής της ειδικής ενίσχυσης µετατίθεται για µετά την Πρωτοµαγιά µε την ελπίδα, όπως καταγράφεται στην επίσηµη ανακοίνωση του υπουργείου, ότι η έλλειψη προσφοράς που υπήρξε στα τέλη της Μεγάλης Εβδοµάδας, προοιωνίζει άνοδο της τιµής των αµνοεριφίων στην εγχώρια αγορά.  Εποµένως, σύµφωνα πάντα µε το υπουργείο, οι παραγωγοί ενδέχεται να… αντισταθµίσουν µέρος των απωλειών τους όλο το προηγούµενο διάστηµα.

Ένα σύνολο 41 εκατ. ευρώ

Το ουσιαστικό θέµα λοιπόν της ενίσχυσης των αιγοπροβατρόφων είναι πόσα αρνιά, µε ποιο βάρος και µε ποια κατά κιλό ενίσχυση. Βέβαια πριν φθάσει σ’ αυτό, η κυβέρνηση µάλλον θα πρέπει να προσεγγίσει το συνολικό ποσό µε το οποίο προτίθεται να αποζηµιώσει τους παραγωγούς. Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το µεσηµέρι της Παρασκευής 24 Απριλίου υπό την υφυπουργό Φωτεινή Αραµπατζή, ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, παίρνοντας µολύβι και χαρτί, έκανε ένα λογαριασµό που έβγαζε 41 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτόν τα αρνιά είναι 2.200.000, τα σφάγια 11 κιλά το ένα και η ενίσχυση 1,70 ευρώ το κιλό. Κι αν λάβουµε υπ’ όψη ότι η κυβέρνηση διέθεσε ήδη 10.130.000 ευρώ λίγες εκατοντάδες ανθοπαραγωγούς, τα χρήµατα δεν είναι πολλά.

 Σε κάθε περίπτωση µε λίγη καλή διάθεση ο λογαριασµός βρίσκεται. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης. Άλλωστε αναλογικά µε τον κόσµο που εκπροσωπεί ο κλάδος, τη συνεισφορά του στην εθνική οικονοµία και τη συµβολή του στη διατροφική επάρκεια της χώρας, είναι δίκαιη η αντιµετώπιση.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της υφυπουργού, µετά την τηλεδιάσκεψη µε «εκπροσώπους» των κτηνοτρόφων -και από τα εισαγωγικά µπορεί να εξαιρεθεί ο Στέργιος Κύρτσος- αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι τελικές συζητήσεις θα γίνουν αµέσως µετά την Πρωτοµαγιά.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ