ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελαιόλαδο: Δεν έχουμε λάβει κανένα επίσημο αίτημα για διερεύνηση της αγοράς, υποστηρίζει η Κομισιόν

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με την αγορά ελαιολάδου, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Euractiv.

Το ζήτημα τέθηκε από πλευράς Ισπανίας στις αρχές του προηγούμενου μήνα, μετά τη μηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση των αγορών σε ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά.

Η είδηση αυτή έρχεται σε απάντηση των δημοσιευμάτων του ισπανικού τύπου που ανέφεραν ότι η αγροτική ένωση UDU θα ζητούσε από την Κομισιόν τη διερεύνηση φαινομένων δυσλειτουργίας της αγοράς ελαιολάδου, υπαινισσόμενα ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους Ιταλούς παραγωγούς σε αντίθεση με τους παραγωγούς της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Η ισπανική αγροτική ένωση ανέφερε ότι οι τιμές του έξτρα παρθένου ήταν κατά πολύ υψηλότερες για τους Ιταλούς παραγωγούς 469,8 ευρώ/ 100 κιλά, την ώρα που για τους Ισπανούς είχαν διαμορφωθεί στα 221,1 ευρώ/ 100 κιλά και για τους Έλληνες στα 260,1 ευρώ/ 100 κιλά, με την ιταλική τιμή να σημειώνει αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, όταν για τις ελαιοπαραγωγούς Ισπανία και Ελλάδα σημειώθηκαν μειώσεις από το προηγούμενο έτος, κατά 19% και 2% αντίστοιχα.

Για το ζήτημα της δύσκολης κατάστασης που βρίσκονται οι παραγωγοί, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Clara Aguilera Garcia είχε στείλει σχετική επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, εκφράζοντας την ανησυχία της. Δύο εβδομάδες περίπου αργότερα ο κ. Χόγκαν απάντησε στην παραπάνω επιστολή, αποδίδοντας κατά κύριο λόγο την κατάρρευση των τιμών στην ισπανική υπερπαραγωγή.

Η μεγάλη αυτή παραγωγή επηρέασε τις αγορές και σε άλλα παραγωγικά κράτη όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, απάντησε ο κ. Χόγκαν προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για όσα συμβαίνουν και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με το ισπανικό υπουργείο γεωργίας.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ