ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε πρώτη φάση μείωση φόρου στο 24% για επιχειρήσεις, πιο πίσω οι ρυθμίσεις για το συντελεστή αγροτών

0

Εξάλλου, όπως δήλωσε και στη Figaro, o πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας κάλεσμα προς τους Γάλλους επενδυτές «το Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019, και στο 20% από το 2021. Την ίδια στιγμή, μειώνουμε το φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%».

Οι μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις αναμένονταν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό από το 2020. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για εμπροσθοβαρή εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων από τα κέρδη του 2019. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων η οποία θα φανεί στα υπό έκδοση έως το τέλος Αυγούστου εκκαθαριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους όμως (ορισμένα και το 2020) δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν το οικονομικό επιτελείο αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και τα πραγματικά δημοσιονομικά περιθώρια του επόμενου σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Κρίσιμη παράμετρο στην όλη «φορολογική άσκηση» συνιστά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων σε περιβάλλον έντονων υφεσιακών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία, και τα καμπανάκια για κίνδυνο επιστροφής στην δημοσιονομική κρίση του 2009.

Σε αυτή τη βάση, για τα φυσικά πρόσωπα ανάμεσα τους και οι αγρότες, δεν αποκλείεται οι αλλαγές στους συντελεστές και στην κλίμακα φορολόγησης να μετατεθούν για τα εισοδήματα της χρήσης του 2021 που θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις του 2022.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ισχύσει η μείωση του συντελεστή για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς από το 13% στο 10%, μέτρο, αν δηλαδή θα ισχύσει από το επόμενο φορολογικό έτος ή από το 2021.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ