ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Βυθισμένες για εβδομάδες οι τιμές για την ντομάτα της Κρήτης που «φεύγει» ακόμα και 10 λεπτά το κιλό

0

Πάγωσαν τα χαμόγελα για τους Κρητικούς παραγωγούς θερμοκηπιακών κηπευτικών μετά το Πάσχα, όταν ανατράπηκε άρδην το τοπίο που είχε διαμορφωθεί στην αγορά μέχρι το τέλος Απρίλη, καθώς οι τιμές, κυρίως όσον αφορά την ντομάτα, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 80% του εισοδήματός τους, κατέρρευσαν μέσα σε δυο εβδομάδες, και έκτοτε δεν λένε… να σηκώσουν κεφάλι.

Όπως εξηγούν, μιλώντας στην «ΥΧ» παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, η απότομη βελτίωση του καιρού μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα (σ.σ. μέχρι τότε, η συγκρατημένη ροή της παραγωγής επέτρεπε τη διατήρηση ικανοποιητικών τιμών) έφερε «μαζεμένες» τις ποσότητες που καθυστερούσε ο ψυχρός χειμώνας. Την ίδια στιγμή, άρχισαν να μπαίνουν στη συγκομιδή και άλλες παραγωγικές περιοχές από την ηπειρωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τη δυνατότητα απορρόφησης από την αγορά.

Για απόλυτη καταστροφή κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιάννης Χαραλαμπάκης, ο οποίος μιλά για «ανισορροπία που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση, όταν μπήκαν στην παραγωγή και άλλες περιοχές με την απότομη βελτίωση του καιρού».

Προβληματίζουν οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις

Οι παραγωγοί τηρούν αυτό το διάστημα στάση αναμονής, μην έχοντας αποφασίσει ακόμα αν θα ξεπατώσουν τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις που κανονικά θα έδιναν παραγωγή μέχρι το τέλος Αυγούστου, καθώς έχει γίνει δυσβάσταχτο το κόστος των εισροών που απαιτούνται για τη διατήρησή τους. Για απόλυτη καταστροφή κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιάννης Χαραλαμπάκης, ο οποίος μιλά για «ανισορροπία που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση, όταν μπήκαν στην παραγωγή και άλλες περιοχές με την απότομη βελτίωση του καιρού».

Δεν έβαλε πλάτη ο τουρισμός

Παράλληλα, η μειωμένη τουριστική κίνηση του Μαΐου, όπως αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία των τουριστικών φορέων, περιόρισε τη ζήτηση για τα κρητικά προϊόντα τόσο στην Κρήτη όσο και στα γύρω νησιά. «Το 70% της παραγωγής, αυτήν τη στιγμή, πετιέται, καθώς δεν υπάρχει διάθεση και το υπόλοιπο 30% πωλείται από 10 λεπτά έως το πολύ 30 λεπτά το κιλό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Με δεδομένο ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο συγκομίζεται το 30% της παραγωγής και αυτό απορρίπτεται, είναι ολοφάνερη η έκταση της ζημιάς για τους καλλιεργητές.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπάκη, «μια μείωση της τάξης του 20% για έναν αγρότη, μπορεί να σημαίνει μείωση 70%-80% στο καθαρό του εισόδημα, με την έννοια ότι η πρώτη του μέριμνα είναι να πληρώσει τα έξοδά του».

Βαρύ το κόστος των ψεκασμών

«Μετά τη Μ. Εβδομάδα η ντομάτα που είχε φτάσει στα 90 λεπτά έπεσε στα 40 λεπτά και μία εβδομάδα μετά στα 20 λεπτά το κιλό. Τώρα στις πρώιμες καλλιέργειες, για όσους έχουν ακόμα παραγωγή, η τιμή παραγωγού κινείται στα 10 λεπτά και στα 15-18 λεπτά για τις ανοιξιάτικες, ενώ οι β’ διαλογής, βάσει μεγέθους, πιάνουν 2-3 λεπτά.

Οι πιο πρόσφατες φυτεύσεις δεν ξεπερνούν τα 25 λεπτά στον παραγωγό», περιγράφει με μελανά χρώματα την εικόνα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, Γιώργος Χαλκιάς.

Ο προβληματισμός είναι διάχυτος μεταξύ των παραγωγών για το εάν θα συνεχίσουν την καλλιέργεια μέχρι το φθινόπωρο, καθώς, όπως εξηγεί ο ίδιος, μόνο για ψεκασμούς για την Tuta Absoluta απαιτούνται 150 ευρώ ανά 1-1,5 στρέμμα.

Από την αργή ωρίμανση στις μαζεμένες ποσότητες

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή», Φώντας Δουλούμης, σημειώνει πως η αργή ροή της ωρίμανσης λόγω του βαρύ χειμώνα που έφερε και καλές τιμές μέχρι και τον Απρίλιο έδωσε τη θέση της στις μαζεμένες παραγωγές, όχι μόνο από τα 19.000 στρέμματα θερμοκηπίων στην Κρήτη, αλλά και από χιλιάδες ακόμη από τα 21.000 στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα οποία τουλάχιστον το 70% φυτεύεται με ντομάτα.

«Συνέπεσαν μεγάλες ποσότητες στην αγορά. Στους υπαίθριους πάγκους, οι ντομάτες πωλούνται 60-80 λεπτά. Αυτό σημαίνει καταστροφή. Σημαίνει ότι αυτός ο έμπορος αγόρασε με 30 λεπτά το κιλό. Εμείς από την Κρήτη έχουμε σχεδόν 30 λεπτά μόνο τα έξοδα συσκευασίας και μεταφοράς. Συνεπώς, το προϊόν που πουλιέται από εμάς τόσο, ουσιαστικά το χαρίσαμε», λέει χαρακτηριστικά.

Για εξαγωγές, ούτε λόγος αυτή την περίοδο, υπογραμμίζει ο κ. Δουλούμης, καθώς «ντομάτα βγάζει πλέον σχεδόν όλη η Ευρώπη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ