ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στον αέρα και πάλι οι στάβλοι, «πάγωσαν» τα σχέδια για αδειοδότηση

0

Μετέωρο μένει για ακόμα μια φορά το καθεστώς αδειοδότησης άνω του 80% των εν λειτουργία στάβλων, καθώς η προθεσμία που είχε δοθεί για παράταση της αδειοδότησής τους εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

O πολυαναμενόμενος νόμος που υποσχόταν οριστική λύση στην ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων θα εισαγόταν για συζήτηση και ψήφιση αυτές τις μέρες στη Βουλή, αλλά τα πράγματα ανατράπηκαν. Οι εκλογές, που προκηρύχθηκαν για τις αρχές Ιουλίου, αφήνουν για ακόμα μια φορά τους κτηνοτρόφους ακάλυπτους, χωρίς να έχουν γνώση πότε επιτέλους θα αποτελέσει παρελθόν αυτός ο μεγάλος βραχνάς που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται με διαδοχικές παρατάσεις χωρίς να επιλύεται επί της ουσίας.

Από τον Φλεβάρη έτοιμο το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων δεν εμφανίστηκε τελευταία στην επικαιρότητα. Πρόκειται για ένα θέμα που αρχικά είχε επιχειρηθεί να επιλυθεί από την παρούσα κυβέρνηση επί υπουργίας Αποστόλου. Όμως, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αυτό δεν έφτασε μέχρι τη Βουλή λόγω διαφωνίας των θεσμών, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η επεξεργασία του πρέπει να έχει αφετηρία το υπουργείο Ανάπτυξης. Αφού η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τη συγκεκριμένη εισήγηση, στη συνέχεια άλλαξε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας με εκπροσώπους και από τα άλλα υπουργεία (Ανάπτυξης, ΥΠΕΝ και υπουργείο Πολιτισμού).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η εισήγηση του ΥΠΑΑΤ στην ομάδα εργασίας είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019. Όπως είχε γνωστοποιήσει, μάλιστα, ο υπουργός ΑΑΤ, Στ. Αραχωβίτης, η επίλυση του ζητήματος αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Παρ’ όλα αυτά, η προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών πιθανόν να μην είχε προβλεφθεί για μέσα στο καλοκαίρι, παγώνοντας έτσι ένα από τα σημαντικά νομοσχέδια που θα εισάγονταν προς ψήφιση στη Βουλή.

Απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το μέλημα του ΥΠΑΑΤ που είχε διατυπωθεί ως ολοκληρωμένη πρόταση στην ομάδα εργασίας των συναρμόδιων υπουργείων ήταν να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε να λυθεί το μείζον αυτό πρόβλημα πρωτίστως των υφιστάμενων στάβλων χωρίς αδειοδότηση.

Να δοθεί, δηλαδή, μια αποτελεσματική λύση, ιδιαίτερα για τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας μας (μονάδες με έως 600 αιγοπρόβατα) που αδυνατούν να νομιμοποιήσουν τους στάβλους τους. Το σκεπτικό του υπουργείου ήταν η διαδικασία να γίνει πιο απλή: Κατ’ αρχάς, για τις νέες σταβλικές εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν προβλεπόταν τόσο η άδεια ίδρυσης όσο και η άδεια λειτουργίας της μονάδας να δίνονται μέσω της διαδικασίας της γνωστοποίησης και όχι της έγκρισης.

Με αυτόν τον τρόπο, η αδειοδότηση θα αποτελούσε μια πιο εύκολη και γρήγορη διαδικασία, με την αξιοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα κατέθεταν οι κτηνοτρόφοι τα απαραίτητα δικαιολογητικά της εγκατάστασής τους. Σε ό,τι αφορά τις ήδη υφιστάμενες μονάδες, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, η άδεια λειτουργίας (που είναι και η μόνη που απαιτείται) θα δινόταν μέσω γνωστοποίησης της «άδειας διατήρησης». Η άδεια διατήρησης ως έννοια εισήχθη από το ΥΠΑΑΤ το 2017 και με αυτόν τον τρόπο θεωρήθηκε από τους εισηγητές του νομοσχεδίου ότι ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων αντιμετώπιζε ο εκάστοτε κτηνοτρόφος για την αδειοδότηση του στάβλου του (π.χ. με πολεοδομία, αρχαιολογία κ.λπ.) θα κατοχυρωνόταν με αυτήν τη λύση. Απαραίτητη προϋπόθεση ο κτηνοτρόφος να διαθέτει κωδικό εκμετάλλευσης και να διατηρεί σταθερό το ανώτατο όριο του ζωικού κεφαλαίου της εγκατάστασής του.

Η εν λόγω άδεια δεν μεταβιβάζεται, που σημαίνει ότι εάν ο πατέρας επιθυμεί να τη μεταφέρει στον γιο του, ο τελευταίος θα ήταν υποχρεωμένος να αναζητήσει και πάλι τρόπο να αδειοδοτηθεί, χωρίς να μπορεί να παρακάμψει τα ζητήματα που ήγειραν εξαρχής οι κρατικές υπηρεσίες και εμπόδιζαν τη χορήγηση άδειας. «Για παράδειγμα, σε στάβλους που αντιμετωπίζουν χωροταξικά ζητήματα, ο γιος θα έπρεπε να μεταφέρει αλλού τον στάβλο του», μας διευκρίνισε γνώστης του νομοσχεδίου.

Ο φόβος που εκφράζουν πλέον κτηνοτρόφοι που συνομίλησαν με την «ΥΧ» είναι ότι το κράτος δεν συνηθίζει να έχει συνέχεια σε αυτά τα ζητήματα και το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί πάλι με «μπαλώματα». Αιγοπροβατοτρόφοι που έχουν πληγεί από τη μεγάλη πτώση των τιμών στο γάλα, με αποτέλεσμα η αδειοδότηση γι’ αυτούς να τους έχει επιβαρύνει ακόμη περισσότερο, απεύχονται, όπως μας είπαν, η διάδοχη ηγεσία στο ΥΠΑΑΤ να ξεκινήσει την επεξεργασία του προβλήματος από το μηδέν, μόνο και μόνο για τη μάχη των εντυπώσεων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ