ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Προβλήματα από την παράνομη διακίνηση σπόρων

0

Μια συνάντηση με μεγάλο ενδιαφέρον είχε τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης. Ο υφυπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Σπόρων (International Seed Federetion-ISF) κ. Michael Keller.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Σπόρων εκπροσωπεί όλες τις εθνικές ενώσεις σπόρων, καθώς και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία τους.

Ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Σπόρων ανέφερε ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με τη σποροπαραγωγή δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενσωμάτωση καινοτόμων αποτελεσμάτων εφαρμοσμένης έρευνας στη γεωργία, έχοντας στόχο τον εφοδιασμό των παραγωγών με ποιοτικό σπόρο, ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις που συνδιαμορφώνουν η κλιματική αλλαγή, η εμφάνιση νέων ασθενειών των φυτών και οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού έκανε ιδιαίτερη μνεία στο χαμηλό ποσοστό χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στην πατρίδα μας και ανέφερε τα προβλήματα που δημιουργεί τόσο στη βιομηχανία όσο και στους παραγωγούς η παράνομη διακίνηση σπόρων.

Από τη μεριά του, ο Β. Κόκκαλης διαβεβαίωσε τον γενικό γραμματέα για τις άριστες σχέσεις συνεργασίας του υπουργείου με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού και εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Πολιτείας στη χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η χρήση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού προσφέρει στον Έλληνα παραγωγό μια αξιόπιστη επιλογή για ποιοτική παραγωγή, η οποία φέρει προστιθέμενη αξία χάρη στα ομοιόμορφα και επιθυμητά χαρακτηριστικά της».

Τέλος, ο υφυπουργός αναμένει την ενεργή συνεργασία τόσο από τον ΣΕΠΥ, όσο και από την Παγκόσμια Οργάνωση Σπόρων για την ενίσχυση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ