ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση του δάκου, πιλοτικό πρόγραμμα τρέχει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Κρήτη

0

Πιλοτικό πρόγραμμα δακοκτονίας θα πραγματοποιήσει για δύο χρόνια (2018 και 2019) ο ΕΛΓΟ Δήμητρα σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης. Σύμφωνα με αυτό η αντιμετώπιση του δάκου θα γίνει με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» το Ινστιτούτο Ελαίας Αμπέλου και Υποτροπικών Φυτών Χανίων (που ανήκει στον ΕΛΓΟ Δήμητρα). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 144.000 ευρώ (81.480 ευρώ το 2018 και 62.528 ευρώ το 2019).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στο πιλοτικό πρόγραμμα προτείνεται να υλοποιηθούν σχέδια για αποτελεσματικότερη και πιο οικονομική δακοκτονία, αξιοποιώντας τις σύγχρονες κινητές συσκευές, την επιστήμη της γεωπληροφορικής, την αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική καταγραφή των δακοσυλλήψεων και την μοριακή βιοτεχνολογία. Κατά την διάρκειά του θα γίνει πιλοτική χρήση τεχνολογιών ηλεκτρονικής και αυτοματισμών (έξυπνα κινητά με GPS, ηλεκτρονικές παγίδες).

Επιπλέον θα γίνει επισκόπηση της ευαισθησίας των πληθυσμών του δάκου στις χρησιμοποιούμενες δραστικές εντομοκτόνες ουσίες για την διαπίστωση του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

[pdf-embedder url="/wp-content/uploads/2018/07/pilotiko_elgo.pdf" title="Διαβάστε την απόφαση για την χρηματοδότηση του προγράμματος"]

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ