ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Προφήτης Ηλίας: Το υψηλότερο ορθόδοξο εκκλησάκι στον κόσμο από ψηλά

0

Στην κορυφή του βουνού των θεών, στον Όλυμπο, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.803 μέτρων το υψηλότερο ξωκκλήσι της Ορθοδοξίας.

Ο λόγος για το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο οποίο οι πιστοί ανάβουν το κεράκι τους πάνω σε έναν παγετώνα εντός του ναού που δεν λιώνει ποτέ.

Βλέπετε στην Κορυφή του Ολύμπου ο χειμώνας είναι μακρύς και σκληρός και τα χιόνια συχνά και πολλά.

Δείτε το βίντεο του Up stories και ταξιδέψτε νοερά σε ένα από τα πιο ξεχωριστά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας.

Το Εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία είναι εξωκκλήσι κοντά στις κορυφές του Ολύμπου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τον άγιο στις 20 Ιουλίου.

Το εξωκκλήσι είναι το υψηλότερο εκκλησιαστικό κτίριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως.

Ο Άγιος Διονύσιος, ιδρυτής της Μονής της Αγίας Τριάδας (σήμερα γνωστή ως Μονή Αγίου Διονυσίου), ίδρυσε επίσης το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία τον 16ο αιώνα. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου οικοδομήματος. Ο Διόνυσος, που ασκήτευε, λέγεται ότι κατά καιρούς ζούσε στο εξωκκλήσι.

Η κορυφή Προφήτης Ηλίας σε υψόμετρο 2.803 μέτρων βρίσκεται κοντά στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου (Μύτικας και Στεφάνι). Τα πλησιέστερα ορεινά καταφύγια είναι το Καταφύγιο Αποστολίδη (430 μέτρα μακριά) και το Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος (περίπου 600 μέτρα μακριά).

Το εξωκκλήσι χτίστηκε στην κορυφή του όρους Προφήτης Ηλίας. Τα κύρια οικοδομικά υλικά ήταν οι γύρω πέτρες. Το δάπεδο του εξωκκλησίου είναι καλυμμένο με πέτρινες πλάκες, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από πολυεπίπεδες πέτρες, χωρίς περαιτέρω συνδετικό υλικό. Καλυμμένη με πέτρινες πλάκες, η οροφή στηρίζεται σε συμπαγή ξύλινη κατασκευή για την υποστήριξη του φορτίου του χιονιού. Ένα αίθριο προστατεύεται στην ανατολική και νότια πλευρά από φυσικό πέτρινο τοίχο, που έχει είσοδο στη βόρεια πλευρά. Η χαμηλή είσοδος στο εξωκκλήσι βρίσκεται στη νότια πλευρά του κτιρίου.

Στο εσωτερικό υπάρχουν αγιογραφίες και ένας μικρός βωμός, πλαισιωμένος από εικόνες που απεικονίζουν αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δίνει στους πιστούς την ευκαιρία να ανάψουν ένα κερί.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ