ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Κίνα: Επιστήμονες έφτιαξαν επόμενης γενιάς λεκάνη τουαλέτας που δε βρομίζει με τίποτα!

0

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στην Κίνα ανέπτυξαν μια επόμενης γενιάς λεκάνη τουαλέτας, η οποία αψηφά τις παραδοσιακές προκλήσεις…προσκόλλησης των περιττωμάτων.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, αυτή η πρωτοποριακή λεκάνη είναι απίστευτα υδροφοβική, αποτρέποντας σχεδόν κάθε ουσία από το να κολλήσει πάνω της. Έτσι, ενδεχομένως θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εναλλακτικές λύσεις, έπειτα από πολλά χρόνια εξάρτησης από τις πορσελάνινες και κεραμικές λεκάνες.

Στο βίντεο επίδειξης από το New Scientist που μπορείτε να δείτε παρακάτω, παρουσιάζεται ο μοναδικός σχεδιασμός και το υλικό της λεκάνης, η οποία προορίζεται για τρισδιάστατη εκτύπωση. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η εξαιρετικά ολισθηρή της επιφάνεια που διατηρεί τις ιδιότητές της ακόμη και μετά από έντονη χρήση. Η λεκάνη εξακολουθεί να μην «κολλάει» ακόμη και μετά από προσπάθεια να την χαλάσουν οι ερευνητές με λειαντικά υλικά, όπως το γυαλόχαρτο.

Πέρα από το γεγονός ότι διατηρείται πάντα εντελώς καθαρή, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να κολλήσουν περιττώματα πάνω της, αυτή η καινοτόμα λεκάνη έχει και πολλά ακόμη οφέλη. Για παράδειγμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης νερού για το καζανάκι, αφού θα χρειάζεται λιγότερο νερό για να ξεπλυθεί.

Η τουαλέτα έχει πάρει το όνομα ARSFT που σημαίνει "abrasion-resistant super-slippery flush toilet" ή "ανθεκτική στη λείανση σούπερ-ολισθηρή τουαλέτα" στα ελληνικά. Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν υλικά που είναι ικανά να απωθούν τόσο τα σύνθετα υγρά όσο και τα παχύρρευστα "στερεά".

Η έρευνα των κινέζων επιστημόνων δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Engineering Materials, με την ομάδα να τονίζει ότι ενώ τα περισσότερα τέτοια υλικά είναι επιρρεπή σε ζημιές από τριβή, η δική τους δημιουργία παραμένει ανεπηρέαστη ακόμη και μετά από τριβή με γυαλόχαρτο. Για περισσότερα μπορείτε να βρείτε το σχετικό paper πατώντας εδώ.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ