ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Γιατί η Κίνα ανοίγει τρύπα βάθους 10 χλμ. στον φλοιό της Γης;

0

Οι Κινέζοι θέλουν να εξερευνήσουν όχι μόνο τα σύνορα πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης αλλά και κάτω από την επιφάνειά της. Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μεταφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες γεώτρησης σε μια πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της χώρας, ονόματι Xinjiang, στις 30 Μαΐου.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε βάθος τρύπα που άνοιξε ποτέ η Κίνα, η οποία σκάβοντας στα 10 χλμ. κάτω από την επιφάνεια, επιθυμεί να φτάσει στο κρητιδικό σύστημα του φλοιού της Γης, το οποίο διαθέτει πετρώματα που χρονολογούνται πριν από περίπου 145 εκατομμύρια χρόνια. Την ίδια μέρα που ξεκίνησε αυτή η εξαιρετικά φιλόδοξη γεώτρηση, η Κίνα έστειλε τον πρώτο πολίτη αστροναύτη στον διαστημικό της σταθμό από την έρημο Γκόμπι (Gobi Desert).

Το έργο θα παράσχει δεδομένα για την εσωτερική δομή της Γης, ενώ παράλληλα θα δοκιμάσει τεχνολογίες βαθιάς υπόγειας γεώτρησης, σύμφωνα με την China National Petroleum Corp. που ηγείται του έργου.

Η βαθύτερη τεχνητή τρύπα στη Γη εξακολουθεί να είναι αυτή του Kola Superdeep από την Ρωσία, η οποία έφτασε σε βάθος 12.262 μέτρων το 1989, μετά από 20 χρόνια γεώτρησης. Οι κινέζοι όμως θέλουν να πάνε το project ένα βήμα παραπέρα και να ολοκληρώσουν την 10.000 μέτρων γεώτρηση μέσα σε 457 ημέρες.

"Η κατασκευαστική δυσκολία του έργου της γεώτρησης μπορεί να συγκριθεί με ένα μεγάλο φορτηγό που κινείται πάνω σε δύο λεπτά ατσάλινα καλώδια", δήλωσε στο Xinhua ο Sun Jinsheng, επιστήμονας της Κινεζικής Πολυτεχνικής Ακαδημίας.

O Πρόεδρος Σι Τζινπίγνκ είχε ζητήσει μεγαλύτερη πρόοδο στην εξερεύνηση της Γης κάτω από το έδαφός της, απευθυνόμενους σε ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονές της το 2021. Τέτοια έργα μπορούν να εντοπίσουν ορυκτούς και ενεργειακούς πόρους αλλά και να βοηθήσουν στην αξιολόγηση περιβαλλοντικών καταστροφών όπως σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ