ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Εστιατόριο δέχεται κρατήσεις για πολυτελή γεύματα... στην άκρη του Διαστήματος

0

Το να φας ένα γεύμα με αστέρι Michelin στην «άκρη του Διαστήματος» θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα του χρόνου, εξαιτίας της γαλλικής εταιρείας Zephalto.

Το εγχείρημα διαστημικού τουρισμού, που ιδρύθηκε από τον πρώην ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Vincent Farret d'Astiès, πουλάει «εισιτήρια προκράτησης» για επερχόμενα ταξίδια σε μια κάψουλα υπό πίεση, που ονομάζεται Celeste, προσαρτημένη σε ένα στρατοσφαιρικό μπαλόνι.

Αυτή η κάψουλα θα ανέβει σε ύψος 25.000 μέτρων, επιτρέποντας στους επισκέπτες να θαυμάσουν την καμπυλότητα της Γης. Ενδιάμεσα από τη θέα, οι ταξιδιώτες θα πιουν κρασί και θα δειπνήσουν με στιλ.

Τα εισιτήρια προκράτησης κοστίζουν 10.000 ευρώ και δίνουν στους αγοραστές την ευκαιρία να κάνουν κράτηση θέσης κάθε φορά που τα εισιτήρια πωλούνται. Συνολικά, ένα ταξίδι στο Celeste θα σας κοστίσει 120.000 ευρώ.

Η εταιρεία Zephalto είπε στο CNN Travel ότι οι θέσεις στις πρώτες πτήσεις από τα τέλη του 2024 έως τα μέσα του 2025 έχουν ήδη κλείσει και τώρα πωλούνται θέσεις προκράτησης για τα μέσα του 2025 και μετά.

Η κάψουλα Celeste υπόσχεται να μεταφέρει έξι επιβάτες και δύο πιλότους στο μέγιστο ύψος σε μόλις 90 λεπτά, με ταχύτητα τεσσάρων μέτρων το δευτερόλεπτο. Στη συνέχεια, η κάψουλα θα «αιωρείται» πάνω από τη Γη για τρεις ώρες -άφθονο χρόνο για να απολαύσετε ένα γεύμα πολλαπλών πιάτων και πολλά ποτήρια εκλεκτό γαλλικό κρασί.

Ο Farret d'Astiès είπε στο CNN Travel ότι ενώ οι επιλογές φαγητού και ποτών της Celeste θα είναι πολυτελείς, «η θέα και το συνολικό ταξίδι παραμένουν το επίκεντρο της προσφοράς, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εκτιμήσουν και να απολαύσουν την ομορφιά του περιβάλλοντός τους».

Από τότε που ο Dennis Tito, ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας», έφτασε στους ουρανούς το 2001, λίγοι έχουν ακολουθήσει τα βήματά του. Όμως τα τελευταία χρόνια, εταιρείες υψηλού προφίλ διαστημικού τουρισμού, όπως η SpaceX, η Blue Origin και η Virgin Galactic έχουν κάνει κινήσεις σε αυτόν τον χώρο, δεσμευόμενες να κάνουν το Διάστημα το επόμενο σημείο διακοπών που πρέπει να επισκεφτείτε.

Η Zephalto, που ιδρύθηκε το 2016, δεν είναι η μόνη εταιρεία που ελπίζει να μεταφέρει επιβάτες σε ένα φανταχτερό αερόστατο. Η εταιρεία Floridian Space Perspective κάνει κρατήσεις για το διαστημόπλοιό της «Neptune».

Αξίζει να θυμηθούμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός ταξιδιού στο τροχιακό διάστημα -που περιλαμβάνει απογειώσεις υψηλής ταχύτητας και μεγαλύτερης διάρκειας που καταστρέφουν τη βαρύτητα- και του υποτροχιακού χώρου, στον οποίο οι ταξιδιώτες εκτίθενται για λίγο στην έλλειψη βαρύτητας και τη θέα του Διαστήματος κατά τη διάρκεια μιας πτήσης στην άκρη της ατμόσφαιρας, 60 μίλια πάνω από τη Γη.

Και τα ταξίδια στην «άκρη του Διαστήματος» -όπως αυτά που προτείνει η Zephalto και η Space Perspective- είναι και πάλι διαφορετικά.

Αυτές οι κάψουλες δεν θα χτυπήσουν στην πραγματικότητα τον υποτροχιακό χώρο, αλλά θα συνεχίσουν να πετούν σημαντικά υψηλότερα από το μέσο εμπορικό σας αεροπλάνο. Αυτό σημαίνει υπέροχη θέα στη Γη και τα αστέρια, αλλά χωρίς απώλεια βαρύτητας και συνοδευτικό αίσθημα έλλειψης βαρύτητας.

Ο Farret d'Astiès παρομοιάζει την ατμόσφαιρα μέσα στο Celeste σαν να ταξιδεύεις με αεροπλάνο, απλά με πιο απίστευτη θέα και πολυτελή vibes. Το εσωτερικό της κάψουλας υπό πίεση σχεδιάζεται επί του παρόντος από τον Γάλλο σχεδιαστή Joseph Dirand. Τα σχέδια δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, αλλά η Zephalto υπόσχεται ότι θα αποπνέουν το «γαλλικό savoir-faire».

Τι θα γίνεται με τους σεφ

Ενώ οι υποψήφιοι σεφ της Celeste δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, η ιδέα είναι ότι θα υπάρχει μια περιστρεφόμενη πόρτα από μαγειρικούς δασκάλους που θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν τι υπάρχει στο μενού. Η Zephalto επιθυμεί «οι σεφ να μπορούν να ασκήσουν τη δημιουργική τους άδεια και να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα εξατομίκευσης της εμπειρίας των επισκεπτών για να προσφέρουν κάτι εκλεπτυσμένο και ανεβασμένο» -έτσι, ορισμένοι σεφ μπορεί να αποφασίσουν ότι το φαγητό πρέπει να γίνει πριν και όχι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η Zephalto λέει ότι συνεργάζεται επίσης στενά με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία, CNES, για το έργο και υπολογίζει την αεροπορική εταιρεία Airbus ως έναν από τους εταίρους της. Η εταιρεία λέει ότι το μπαλόνι, το οποίο τροφοδοτείται από ήλιο, θα πρέπει να έχει τις ίδιες πιστοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας με ένα εμπορικό αεροσκάφος.

Η Zephalto λέει ότι ολοκλήρωσε τρεις πιλοτικές μερικές δοκιμαστικές πτήσεις, με άλλη μια προγραμματισμένη για αργότερα αυτό το έτος, η οποία πρόκειται να πραγματοποιήσει ολόκληρο το ταξίδι. Οι πτήσεις θα είναι ανοιχτές σε άτομα όλων των ηλικιών και δεν απαιτείται προηγούμενη εκπαίδευση.

Προς το παρόν, η Celeste σχεδιάζεται να απογειωθεί από τη Γαλλία, αλλά η Zephalto ελπίζει να γίνει παγκόσμια σύντομα.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ