ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Ναζαρέ Πορτογαλία: Το «Έβερεστ» των ωκεανών

0

Ένα μικρό ψαροχώρι στην Πορτογαλία έχει γίνει πόλος έλξης για τους πιο ατρόμητους σέρφερ μεγάλων κυμάτων στον κόσμο, οι οποίοι δεν χρειάζονται μόνο ικανότητα, δύναμη και θάρρος -η φύση και η γεωγραφία πρέπει, επίσης, να συνεργαστούν.

Τα νερά στα ανοικτά του Ναζαρέ, λοιπόν, πολλοί το αποκαλούν και ως το «Έβερεστ» των ωκεανών, 2 ώρες βόρεια της Λισαβόνας στην Πορτογαλία, συνεργάζονται με μεγάλο τρόπο. Σε αντίθεση, όμως, με άλλες πόλεις της Πορτογαλίας, η υψηλή εποχή της περιοχής είναι κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι κατάλληλες συνθήκες εκεί έχουν δημιουργήσει μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα στα οποία έχουν σερφάρει ποτέ οι λάτρεις του αθλήματος και ανδρεναλίνης.

Ναζαρέ Πορτογαλία: Το «Έβερεστ» των ωκεανών

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, τα κύματα στη Βόρεια Παραλία (Praia do Norte) έχουν μέσο ύψος περίπου 15 μέτρα, ενώ σε μια εξαιρετική ημέρα, οι σέρφερ μπορούν να πιάσουν κύματα ύψους, ακόμη, και περίπου 24 μέτρων. Η 29η Οκτωβρίου 2020, ωστόσο, έχει μείνει στην ιστορία καθώς ήταν μια από τις εξαιρετικές ημέρες.

Και αυτό γιατί τότε ο Πορτογάλος σέρφερ António Laureano μπορεί να έκανε σέρφινγκ σε κύμα ύψους περίπου 31 μέτρων. Η ανάλυση του ύψους του κύματος μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αν επιβεβαιωθεί, θα ξεπερνούσε το ρεκόρ του Ροντρίγκο Κόξα του 2017, ύψους 24 μέτρων, που είχε επίσης σημειωθεί στο Ναζαρέ.

Πώς δημιουργούνται τα μεγάλα κύματα στο Ναζαρέ

Τα δεδομένα δείχνουν ότι στις 29 Οκτωβρίου 2020, το ύψος των υπεράκτιων κυμάτων μετρήθηκε πάνω από 6 μέτρα ύψος, με περίοδο κύματος 17 δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει πριν τα κύματα αυξηθούν, καθώς αρχίζουν να φουσκώνουν και να σπάνε πιο κοντά στην ακτή- οι σέρφερ θα καβαλούσαν πολύ ψηλότερα κύματα κοντά στην ακτή.

Για σύγκριση, το ύψος των κυμάτων στα ανοικτά στις 5 Φεβρουαρίου 2022, μετρήθηκε λίγο πάνω από δύο μέτρα, με περίοδο κύματος 11 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές, ο εξαιρετικά μεγάλος και ενεργητικός κυματισμός τον Οκτώβριο του 2020 επηρεάστηκε από τα απομεινάρια του τυφώνα Έψιλον και ένα σύστημα χαμηλών καιρικών πιέσεων κοντά στη Γροιλανδία. Τα ανεμογενή κύματα μπορεί να προέρχονται από τέτοιες μακρινές καταιγίδες.

Αλλά τα συστήματα καταιγίδων από μόνα τους δεν εξηγούν γιατί τα κύματα στα ανοικτά του Ναζαρέ είναι συνήθως τόσο μεγάλα. Τα κύματα εδώ μεγεθύνονται και συγκεντρώνονται από ένα βαθύ υποθαλάσσιο φαράγγι μήκους 210 χιλιομέτρων που καταλήγει στον κόλπο του Ναζαρέ. Το μέρος ενός κύματος που ταξιδεύει σε βαθιά νερά -πάνω από το φαράγγι- κινείται ταχύτερα από το μέρος του κύματος που βρίσκεται σε ρηχά νερά της υφαλοκρηπίδας.

Ναζαρέ - Πορτογαλία

Αυτή η διαφορά στις ταχύτητες κάνει το κύμα να φαίνεται να κάμπτεται -στην προκειμένη περίπτωση πλησιάζει τη North Beach από τα δυτικά ή νοτιοδυτικά. Αυτά τα κύματα προσκρούουν τελικά σε κύματα που πλησιάζουν από τα βορειοδυτικά, τα οποία δεν πέρασαν ποτέ από το φαράγγι. Το μοτίβο της παρεμβολής -μεγάλο κύμα συναντά μεγάλο κύμα- μπορεί να οδηγήσει στα υπερμεγέθη κύματα που είναι γνωστά στο Ναζαρέ.

Μάλιστα, επισκέπτες από διάφορα σημεία του κόσμου ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις για να παρακολουθήσουν τα γιγάντια κύματα του Ναζαρέ και να παρακολουθήσουν διαγωνισμούς σέρφινγκ.

newsbeast.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ