ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

«Πονηρές» νυχτερίδες μιμούνται τις σφήκες για να μην τις φάνε οι κουκουβάγιες

0

Πώς κάποιοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένο είδος νυχτερίδων μάλλον μιμούνται ήχους που κάνουν οι σφήκες και οι μέλισσες.

Ο μιμητισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στο ζωικό βασίλειο. Ο λόγος που έχει γίνει αυτό, είναι για να αποφύγουν επιθέσεις από άλλα, μεγαλύτερα ζώα ή ερπετά. Ωστόσο, ένα είδος νυχτερίδων μιμείται τον ήχο που κάνουν οι σφήκες για να μην τους επιτεθούν οι κουκουβάγιες, όπως αναφέρει το National Geographic.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 9 Μαΐου στο Current Biology διαπίστωσε ότι ένα κοινό ευρωπαϊκό είδος, οι νυχτερίδες με αυτιά ποντικιού, φαίνεται να μιμούνται τον ήχο που κάνουν οι σφήκες, προφανώς για να αποφύγουν να τις φάνε οι κουκουβάγιες.

«Ανακαλύψαμε ότι ένα θηλαστικό μιμείται τον ήχο ενός εντόμου για να τρομάξει ένα αρπακτικό πουλί», λέει ο Danilo Russo, ο κύριος συγγραφέας της εργασίας και καθηγητής οικολογίας στο Università degli Studi di Napoli Federico II, στην Ιταλία.

Τι είναι οι νυχτερίδες Myotis myotis

Οι νυχτερίδες με αυτιά ποντικιού, επίσης γνωστές ως «Myotis myotis», είναι ένα ευρέως διαδεδομένο ευρωπαϊκό είδος νυχτερίδων που του αρέσει να τσιμπολογάει έντομα, ειδικά σκαθάρια.

Τις βρίσκει κάποιος σε αποικίες στα δάση, κουρνιάζουν σε υπόγειες σπηλιές το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ή σε κτίρια το καλοκαίρι. Συχνά γίνονται θήραμα για διάφορα πουλιά. Αποτελούν αγαπημένο μεζέ για τις κουκουβάγιες.

Το 1999, ο Russo εργαζόταν για να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη ηχοεντοπισμού ευρωπαϊκών νυχτερίδων και συλλογή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας των διαφόρων ειδών μεταξύ τους.

Ενώ έβγαζε μια μικρή νυχτερίδα με αυτιά ποντικιού από ένα δίχτυ, κρατώντας την στα χέρια του, το πλάσμα άρχισε να τρέμει και να εκπέμπει ένα συνεχές, έντονο ήχο, λέει ο Russo και ξαφνιάστηκε.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν… ακούγονται σαν σφήκες!», ανέφερε. Αρχικά, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το βουητό ήταν απλώς μια «επικοινωνία» μεταξύ τους. Αλλά ο ήχος ήταν παρόμοιος με εκείνον που κάνουν κάποια έντομα και συγκεκριμένα οι σφήκες και οι μέλισσες.

Τελικά κάποια χρόνια αργότερα, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το εξής ερώτημα και να το ερευνήσουν: Θα μπορούσαν οι νυχτερίδες να μιμούνταν σφήκες ή μέλισσες;

gazzeta.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ