ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Ο πραγματικός λόγος που το δηλητήριο του φιδιού είναι πολυτιμότερο ακόμη και από τον χρυσό

0

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν πάνω από 3.000 είδη φιδιών στον κόσμο, αλλά μόνο τα 600 από αυτά είναι δηλητηριώδη. Ένα δηλητηριώδες είδος, το Inland Taipan, για παράδειγμα, θεωρείται το πιο θανατηφόρο φίδι στον κόσμο, παράγοντας αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 100 άτομα με ένα μόνο δάγκωμα, ενώ κάθε χρόνο, σχεδόν 140.000 άνθρωποι πεθαίνουν μετά από μια θανατηφόρα συνάντηση με ένα από αυτά. Γιατί όμως το δηλητήριο των φιδιών είναι πιο πολύτιμο ακόμη και από τον χρυσό;

Ενώ στη συνείδηση όλων αποτελούν σύμβολο του κακού και του χάους, παρά τη φήμη τους, τα φίδια είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος, αναφέρει το grunge.com. Αποτελούν, επίσης, ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την επιστήμη και πάνω από 200 είδη είναι χρήσιμα για την ιατρική, ειδικά για την παραγωγή αντισωμάτων.

Τα φίδια δαγκώνουν περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, 8.000 από αυτούς μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που σημαίνει ότι το αντίδοτο είναι προϊόν υψηλής ζήτησης σε πολλές χώρες -φυσικά και το δηλητήριο φιδιού.

Τα φίδια παράγουν δηλητήριο για να νικήσουν το θήραμά τους και επίσης να προστατευτούν από τα αρπακτικά. Σύμφωνα με το Let’s Talk Science, παράγεται από τους σιελογόνους αδένες στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους και απελευθερώνεται όταν δαγκώνουν κάτι.

Μια εφάπαξ δόση αντιβιοτικού μπορεί να κοστίσει έως και 14.000 δολάρια για έναν ασθενή, αναφέρει το Smithsonian Magazine. Για να το παράγουν, οι ερευνητές αναγκάζουν ένα φίδι να δαγκώσει την άκρη ενός βάζου, στάζοντας το δηλητήριο. Η ποσότητα δηλητηρίου που παράγεται από ένα φίδι εξαρτάται από το είδος και το μέγεθος. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το ποσό μπορεί να κυμαίνεται από 1- 850mg. Το επόμενο βήμα είναι να το εγχύσουν μέσα σε ένα ζώο και αργότερα να συλλέξουν τα αντισώματά του.

Κάθε είδος παράγει διαφορετικό τύπο δηλητηρίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πόνου, τη μείωση των θρόμβων αίματος, ακόμη και σε θεραπείες ομορφιάς. Το δηλητήριο της King cobra, για παράδειγμα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χρησιμοποιείται σε φάρμακα για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου. Κοστίζει 153.000 δολάρια ανά γαλόνι και θεωρείται το δεύτερο πιο ακριβό δηλητήριο στη Γη, αναφέρει το grunge.com.

Το δηλητήριο των Coral και Brown φιδιών κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια ανά γραμμάριο, ενώ το δηλητήριο του Coral χρησιμοποιείται για την παραγωγή αντιιικών και αντιβακτηριακών φαρμάκων και εκείνο του καφέ φιδιού χρησιμοποιείται στην παραγωγή αντισωμάτων.

newsbeast.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ