ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Καρχαρίας γεννήθηκε από παρθενογένεση στην Ιταλία

0

Μία εξαιρετικά σπάνια παρθενογένεση έλαβε χώρα σε ένα ενυδρείο της Ιταλίας. Το καρχαριάκι το οποίο ονομάστηκε Ispera (ελπίδα), γεννήθηκε στο Acquario di Cala Gonome στη Σαρδηνία, σε μία δεξαμενή όπου υπήρχαν μόνο θηλυκοί καρχαρίες. Η μητέρα του βρισκόταν ήδη δέκα χρόνια σε αυτή τη δεξαμενή και η γέννηση αυτή είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση παρθενογένεσης σε αυτό το είδος καρχαρία (Μούστελος).

Η παρθενογένεση έχει παρατηρηθεί σε 80 είδη σπονδυλωτών, μεταξύ των οποίων καρχαρίες, ψάρια και ερπετά. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να καταγραφεί αυτό στην άγρια φύση. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η παρθενογένεση είναι η τελευταία ελπίδα των θηλυκών τα οποία δεν μπορούν να βρουν ταίρι σε περιπτώσεις χαμηλού πληθυσμού του είδους. Αυτή η αντίδραση μπορεί να ενεργοποιηθεί και από θηλυκά σε αιχμαλωσία, τα οποία έχουν διαχωριστεί από τα αρσενικά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Στη συγκεκριμένη παρθενογένεση, υπάρχει αλλαγή των γονιδίων της μητέρας για να παράγει έναν απόγονο αλλά όχι έναν κλώνο.

    Αντί να συνδυαστεί με κύτταρα σπέρματος για να δημιουργήσει έμβρυο, το κύτταρο του ωαρίου συνδυάζεται με ένα άλλο κύτταρο που παράγεται την ίδια στιγμή με το ωάριο και διαθέτει συμπληρωματικό DNA. Η παρθενογένεση είναι πρακτικά μία μορφή ομομιξίας και η γενετική διαφοροποίηση του απογόνου μειώνεται σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, οι απόγονοι από παρθενογένεση έχουν μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης. – Christine Dudgeon, University of Queensland, Αυστραλία

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ