ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

«Γιατρός» γατών με λίγα κλικς: Εφαρμογή ενημερώνει πότε πονούν ή είναι χαρούμενες

0

Όσοι έχουν γάτες και λατρεύουν να τις τραβούν φωτογραφίες έχουν πλέον έναν ακόμη λόγο να το κάνουν. Λίγα μόνο κλικς μπορούν να τους αποκαλύψουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το κατοικίδιό τους, εάν δηλαδή αυτό πονάει ή ακόμη κι αν είναι χαρούμενο.

Μια τεχνολογική εταιρεία για την υγεία των ζώων στο Κάλγκαρι της Αλμπέρτα, η Sylvester.ai, κατασκεύασε μια εφαρμογή που ονομάζεται Tably, η οποία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού για να ενημερώσει αν και πότε η γάτα πονάει.

Η εν λόγω εφαρμογή κοιτάζει την θέση των αυτιών και του κεφαλιού της γάτας, αν κλείνει τα μάτια της, αν έχει ένταση στη μύτη της και αν κουνάει τα μουστάκια της για να διαγνώσει αν το ζώο πονάει.

Μια έρευνα του 2019, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports, διαπίστωσε ότι η αποκαλούμενη «κλίμακα με γκριμάτσες των αιλουροειδών» (ή αλλιώς FGS) αποτελεί ένα έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για την αξιολόγηση του έντονου πόνου στις γάτες.

Η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει τους νέους κτηνιάτρους, λέει η δρ. Λιζ Ρέλε την κλινικής Wild Rose Cat στο Κάλγκαρι, όπου οι κατασκευαστές δοκίμασαν τον αλγόριθμο.

 

newsbeast.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ