ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Ο γαλαξίας μας μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 30 νοήμονες πολιτισμούς

0

Το ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν παραμένει αναπάντητο έως τώρα. Προηγούμενες εκτιμήσεις για νοήμονες πολιτισμούς κυμαίνονταν από μηδέν έως δισεκατομμύρια, ωστόσο μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham περιορίζεται στην εκτίμηση ενός αριθμού για τον γαλαξία μας και μόνο. Με τη βοήθεια λοιπόν της εξίσωσης του Drake, συμπεριέλαβαν νέα δεδομένα και λιγότερους άγνωστους παράγοντες για μία πιο “αυστηρή” εκτίμηση. Το αποτέλεσμα ήταν πως στο γαλαξία μας μπορεί να υπάρχουν 36 νοήμονες πολιτισμοί.

Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε στο Astrophysical Journal με τον Christopher Conselice, καθηγητή αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της έρευνας να τονίζει:

    Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργών πολιτισμών στο γαλαξία μας υπό την προϋπόθεση πως χρειάζονται 5 δισεκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθεί νοήμων ζωή σε άλλους πλανήτες, όπως και στη Γη. Η ιδέα είναι να δούμε την εξέλιξη, αλλά σε μία κοσμική κλίμακα. Αποκαλούμε αυτόν τον υπολογισμό “Κοπερνίκειο Αστροβιολογικό Όριο”.

Χρησιμοποιώντας αυτό το Όριο, οι ερευνητές κατάφεραν να εξαλείψουν αρκετούς από τους άγνωστους όρους στην εξίσωση του Drake οι οποίοι ήταν αδύνατο να οριστούν και τελικά παρέδωσαν μία εκτίμηση με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από προηγούμενες, παίρνοντας ως δεδομένα την ιστορία της Γης.

Ακόμα όμως κι αν αυτή η εκτίμηση είναι ακριβής, υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”. Αν υποθέσουμε πως οι πολιτισμοί αυτοί έχουν δυνατότητα επικοινωνίας, η μέση απόσταση από αυτούς είναι 17.000 έτη φωτός, κάτι που σημαίνει πως το SETI θα χρειαζόταν τουλάχιστον 3.060 χρόνια για να εντοπίσει ένα και μόνο σήμα.

    Αν βρούμε πως η νοήμων ζωή είναι κάτι κοινό, τότε θα σήμαινε πως ο πολιτισμός μας μπορεί να υπάρξει πολύ περισσότερο από μερικές εκατοντάδες χρόνια. Αλλιώς, αν ανακαλύψουμε πως δεν υπάρχουν άλλοι ενεργοί πολιτισμοί στο γαλαξία μας, αυτό είναι ένα κακό σημάδι για τη δικιά μας μακροπρόθεσμη επιβίωση. Ψάχνοντας εξωγήινη νοήμων ζωή – ακόμα κι αν δε βρούμε τίποτα – ανακαλύπτουμε το δικό μας μέλλον και τη μοίρα μας.

unboxholics.com

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ