ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Μύκητες που τρέφονται με τη ραδιενέργεια του Τσέρνομπιλ θα βοηθήσουν τους αστροναύτες

0

Από το 1991 οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μία κατηγορία μυκητών οι οποίοι τρέφονται με τη ραδιενέργεια γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, ωστόσο σήμερα ανακάλυψαν μία μοναδική χρήση για αυτούς τους μύκητες που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των διαστημικών ταξιδιών στους ανθρώπους.

Το Cryptococcus neoformans όπως ονομάζεται, είναι στην πραγματικότητα άκρως επικίνδυνο για τους ανθρώπους και μπορεί να καταλήξει σε κρυπτοκοκκίαση. Ωστόσο, επειδή ο κρυπτόκοκκος διαθέτει υψηλά επίπεδα μελανίνης, μπορεί να προστατεύσει τους αστροναύτες από την ακτινοβολία στο διάστημα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως μπορούν να εξάγουν την μελανίνη από τον μύκητα, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό διαστημικό “αντιηλιακό” το οποίο οι αστροναύτες μπορούν να εφαρμόζουν όταν βρίσκονται στο διάστημα για την καλύτερη προστασία τους. Μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί σε αντικείμενα, για να τα κάνει πιο ανθεκτικά στην ακτινοβολία.

Ξέρουμε πως η ακτινοβολία του διαστήματος είναι επικίνδυνη και πως προκαλεί ζημιά στην ύλη. Αν έχεις ένα υλικό το οποίο δρα ως ασπίδα στην ακτινοβολία, θα μπορούμε να προστατεύσουμε όχι μόνο τους ανθρώπους και τον εξοπλισμό στο διάστημα, αλλά να έχουμε και πολύ πραγματικά οφέλη για ανθρώπους εδώ στη Γη. – Radames J.B. Cordero, ερευνητής του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

Το Νοέμβριο του 2019 το Johns Hopkins University έστειλε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μελανίνη που εξήγαγε από το μύκητα και τα αποτελέσματα των πειραμάτων αναμένονται τους επόμενους μήνες.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ