ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Microsoft δεν έχει ενημερώσει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό των Windows εδώ και 30 χρόνια

0

 Το πρωί μίας Πέμπτης, πριν από περίπου 30 χρόνια, στα κεντρικά γραφεία της Microsoft στο Redmond, ένας προγραμματιστής λογισμικού προχώρησε στον έλεγχο του κώδικα ενός dialog box στο οποίο εργαζόταν.

Επειδή το dialog box προοριζόταν να είναι προσωρινό, οπότε και έκρινε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα που από άποψη εμφάνισης έδειχνε πρόχειρο ή απλοϊκό. Από τότε ωστόσο μέχρι σήμερα, κανείς δεν σκέφτηκε να το αλλάξει και έτσι εξακολουθεί να παραμένει ίδιο ακόμα και στα Windows 11.

Ο Dave Plummer, πρώην προγραμματιστής της Microsoft, διηγήθηκε την αρκετά αυτή ενδιαφέρουσα ιστορία του πως προέκυψε το dialog box για το «Format Disk» σε μια ανάρτηση του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Είμασταν σε φάση μεταφοράς αμέτρητων γραμμών κώδικα από το περιβάλλον χρήσης των Windows 95 στα NT και το Format ήταν μία από εκείνες τις πτυχές που τα Windows NT διέφεραν σε τέτοιο βαθμό από τα Windows 95 που έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα προσαρμοσμένο UI» είπε ο Dave Plummer. «Πήρα ένα κομμάτι χαρτί και έγραψα όλες τις δυνατότητες και τις επιλογές που θα μπορούσατε να κάνετε όσον αφορά τη μορφοποίηση ενός δίσκου, όπως το σύστημα αρχείων, την ετικέτα τόμου, τη χωρητικότητα, το μέγεθος της μονάδας εκχώρησης, τις επιλογές διαμόρφωσης και ούτω καθεξής».

Στη συνέχεια, ο Dave Plummer δημιούργησε ένα βασικό UI που πρόσθεσε στη βάση κώδικα των Windows NT ως προσωρινή λύση «ωσότου έφτανε ένα κομψό UI». Αυτό το βελτιωμένο UI δεν διατέθηκε ποτέ, και σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, η λύση του Dave Plummer εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, στα Windows 11.

Αν αναρωτιέστε γιατί το μέγεθος διαμόρφωσης ενός τόμου FAT στα Windows είναι περιορισμένο στα 32 GB, ενδέχεται ο Dave Plummer να έχει επίσης κάποια σχέση με αυτό. «Έπρεπε επίσης να αποφασίσω πόσο “χαλαρό έπρεπε να αφήσω το μέγεθος του “cluster" ώστε να μην είναι υπερβολικό, και τελικά κατέληξα να περιορίσω το μέγεθος διαμόρφωσης ενός τόμου FAT στα 32GB» παραδέχτηκε ο Dave Plummer. «Το συγκεκριμένο όριο ήταν επίσης μία αυθαίρετη απόφαση εκείνου του πρωϊνού που αποδείχτηκε μία μόνιμη παρενέργεια» συμπλήρωσε. Το σύστημα αρχείων FAT υποστηρίζει στην πραγματικότητα τόμους έως και 2TB, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο εντός τρίτου μέρους στα Windows για να τους δημιουργήσετε, παρόλο που το λειτουργικό σύστημα της Microsoft διαβάζει απροβλημάτιστα τέτοιους μεγάλους τόμους FAT.

Παρά τις αρκετές αναθεωρήσεις στο περιβάλλον εργασίας των Windows, η Microsoft δεν έχει αγγίξει το dialog box για τη διαμόρφωση των μονάδων αποθήκευσης από τότε που εισήχθη στα Windows NT πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία από το παλιό UI των Windows στις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, και το πιθανότερο είναι η Microsoft να ακολουθεί επιλέκτικά την αρχή του «αν κάτι δεν είναι χαλασμένο, δεν χρειάζεται φτιάξιμο».

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ