ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σαμ Άλτμαν: Το αφεντικό της OpenAI ετοιμάζει να κάνει την επανάσταση στην αγορά με τα τσιπάκια

0

Τρισεκατομμύρια δολάρια προσπαθεί να συγκεντρώσει το αφεντικό της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, προκειμένου να αναμορφώσει την παγκόσμια βιομηχανία των ημιαγωγών και μάλιστα είχε επαφές με πιθανούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο Άλτμαν, o οποίος είχε απολυθεί αιφνιδιαστικά τον περασμένο Νοέμβριο από την OpenAI, για να επαναπροσληφθεί λίγες μέρες αργότερα κατόπιν πιέσεων των εργαζομένων και των επενδυτών, φέρεται να επιδιώκει λύσεις για ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ταχέως επεκτεινόμενος κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης, περιλαμβανομένης της έλλειψης των πανάκριβων τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών, που απαιτούνται για μοντέλα γλώσσας όπως το ChatGPT της OpenAI.

Λιγοστές εταιρείες κυριαρχούν αυτή την περίοδο στην παγκόσμια βιομηχανία των τσιπ, περιλαμβανομένων της NVIDIA, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και της ταϊβανέζικης TSMC. Μολονότι πολλές χώρες, όπως η Κίνα, έχουν ανακοινώσει σχέδια υποστήριξης της εγχώριας παραγωγής τσιπ, η οικονομική στήριξη που προσφέρουν ωχριά σε σύγκριση με τα τεράστια χρηματικά ποσά που φέρεται να συζητά ο Άλτμαν με πιθανούς επενδυτές.

Επαφές του Άλτμαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WSJ το συνολικό κόστος υλοποίησης του πρότζεκτ του Άλτμαν μπορεί να αγγίζει τα επτά τρισεκατομμύρια δολάρια – δηλαδή ένα περισσότερο από την συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των Apple και Microsoft.

Εκπρόσωπος της OpenAI είπε στην εφημερίδα ότι η εταιρεία είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες για την ενίσχυση των παγκόσμιων υποδομών και των εφοδιαστικών αλυσίδων για τσιπς, ενέργεια και κέντρα δεδομένων» και πρόσθεσαν «ότι θα συνεχίσουν να κρατούν ενήμερη την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεδομένης της σημασίας των εθνικών προτεραιοτήτων».

Ο Άλτμαν φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να είχε επαφές με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον CEO της SoftBank, Μασαγιόσι Σον και εκπροσώπους της TSMC, ενώ σε ορισμένες από τις συναντήσεις του αναφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα το Bloomberg και οι FT.

Ο Άλτμαν, όπως γράφει η WSJ, πέταξε την ιδέα ανέγερσης δεκάδων εργοστασίων παραγωγής τσιπ στο εγγύς μέλλον με χρήματα επενδυτών από τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια ανάθεση επί πληρωμή στην TSMC της λειτουργίας τους.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ