ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η OpenAI δηλώνει ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ εάν δεν μπορεί να συμμορφωθεί με το μελλοντικό κανονισμό

0

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τον επερχόμενο κανονισμό της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη και τις πιθανές επιπτώσεις του στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ευρώπη.

Ο κανονισμός βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της οριστικοποίησης από τους νομοθέτες και περιλαμβάνει νέες υποχρεώσεις για τους δημιουργούς συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας που τροφοδοτούν υπηρεσίες όπως το ChatGPT και το DALL-E της OpenAI. Ο Altman έχει προειδοποιήσει ότι εάν η OpenAI δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του νόμου, ενδέχεται να αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία της στην Ευρώπη.

Μία από τις ανησυχίες του Altman είναι ότι συστήματα όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως "υψηλού κινδύνου" σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Αυτό θα σήμαινε ότι η OpenAI θα έπρεπε να πληροί μια σειρά από απαιτήσεις ασφάλειας και διαφάνειας. Ο Altman έχει δηλώσει ότι υπάρχουν τεχνικά όρια στο τι είναι δυνατόν να γίνει από άποψη συμμόρφωσης.

Εκτός από τις τεχνικές προκλήσεις, οι γνωστοποιήσεις που απαιτούνται βάσει του νόμου της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν επιχειρηματικές απειλές για την OpenAI. Μια διάταξη του τρέχοντος σχεδίου απαιτεί από τους δημιουργούς τέτοιων μοντέλων να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με τον σχεδιασμό του συστήματός τους και να παρέχουν περιλήψεις των δεδομένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση. Η OpenAI συνήθιζε να μοιράζεται αυτού του είδους τις πληροφορίες, μια τακτική που σταμάτησε εξαιτίας της αυξανόμενης εμπορικής αξίας τους.

Ο εξαναγκασμός της OpenAI να προσδιορίσει τη χρήση δεδομένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα θα μπορούσε επίσης να εκθέσει την εταιρεία σε πιθανές αγωγές. Τα συστήματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το DALL-E εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες δεδομένων που προέρχονται από το web, μεγάλο μέρος των οποίων προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Η αποκάλυψη αυτών των πηγών δεδομένων θα μπορούσε να αφήσει τις εταιρείες ανοιχτές σε νομικές προκλήσεις.

Τα πρόσφατα σχόλια του Altman παρέχουν μια πιο διαφοροποιημένη εικόνα της στάσης της OpenAI σε ότι αφορά έναν κανονισμό που αφορά τη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Ενώ η εταιρεία έχει δηλώσει στους πολιτικούς των ΗΠΑ ότι μια ρύθμιση θα πρέπει να εφαρμόζεται κυρίως σε μελλοντικά, πιο ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται στις τρέχουσες δυνατότητες των αντίστοιχων μοντέλων.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ