ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η FCC θεσμοθετεί τον πρώτο της κανόνα για προστασία από ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα

0

 Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) αντιμετωπίζει το φαινόμενο των ανεπιθύμητων γραπτών μηνυμάτων σε κινητά, με νέους κανόνες για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Ο λόγος είναι η τεράστια αύξηση των καταγγελιών των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια που συνδέονται με ανεπιθύμητα αυτοματοποιημένα μηνύματα.

Οι νέοι κανόνες απαιτούν από τους τηλεφωνικούς παρόχους να μπλοκάρουν μηνύματα κειμένου από ύποπτες πηγές, συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών αριθμών που φαίνονται να είναι "άκυροι, μη δεσμευμένοι ή αχρησιμοποίητοι". Οι πάροχοι θα πρέπει επίσης να μπλοκάρουν τα μηνύματα κειμένου που προέρχονται από τηλεφωνικούς αριθμούς που ισχυρίζονται ότι δεν στέλνουν ποτέ μηνύματα κειμένου ή που η κυβέρνηση έχει προσδιορίσει ως αριθμούς που δεν χρησιμοποιούνται για την αποστολή SMS, δήλωσε η FCC.

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει μια παρόμοια προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σταματήσει τις παράνομες αυτοματοποιημένες κλήσεις, η οποία έχει οδηγήσει στην πλήρη αποκοπή τουλάχιστον ενός τηλεφωνικού παρόχου από το τηλεφωνικό δίκτυο των ΗΠΑ. Οι υπηρεσίες που υπάρχουν για την παρακολούθηση των αυτόματων κλήσεων αναφέρουν ότι η προσπάθεια ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής όσον αφορά τη μείωση του όγκου των κλήσεων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μια έκρηξη spam μηνυμάτων αλλά και γραπτών μηνυμάτων που έχουν άμεση σχέση με απάτες, φαίνεται να έχουν πάρει τη θέση τους, οδηγώντας σε περισσότερες από 18.000 καταγγελίες καταναλωτών στην FCC πέρυσι.

Η FCC μελετά πρόσθετους κανονισμούς που θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσουν για πρώτη φορά την προστασία του μητρώου που περιλαμβάνει αριθμούς οι οποίοι έχουν δηλώσει τη μη έγκρισή τους για διαφημιστική επικοινωνία, όμως αυτή τη φορά για γραπτά μηνύματα. Η FCC δήλωσε ότι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να καταστήσει δυσκολότερο για τους εμπόρους να χρησιμοποιούν μία μόνο συγκατάθεση καταναλωτή για να κατακλύζουν τον εν λόγω χρήστη με κλήσεις και μηνύματα κειμένου από πολλές πηγές και αριθμούς.

Τα ανεπιθύμητα ή τα κακόβουλα αυτοματοποιημένα μηνύματα μπορούν να αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τους καταναλωτές από τις ανεπιθύμητες αυτοματοποιημένες κλήσεις, δήλωσε η FCC. Κι’ αυτό διότι σε αντίθεση με τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα κειμένου μπορεί να περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους που μπορούν να μολύνουν μια έξυπνη συσκευή με επικίνδυνο λογισμικό.

«Οι επιτήδειοι έχουν διαπιστώσει ότι η αποστολή μηνυμάτων για ένα πακέτο που δεν παραγγείλατε ποτέ ή για μια πληρωμή που δεν έγινε ποτέ μαζί με έναν σύνδεσμο προς έναν ύποπτο ιστότοπο είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μας κάνουν να αλληλεπιδράσουμε με τις συσκευές μας και να πέσουμε θύματα απάτης», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της FCC Jessica Rosenworcel.

Η FCC ψήφισε την έγκριση των νέων κανόνων με ομόφωνη απόφαση 4-0.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ