ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το FBI λέει ότι οι Αμερικανοί έχασαν 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια από απάτες στο Internet το 2022

0

 Αν γνωρίζετε κάποιον που έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης πέρυσι, δεν είστε καθόλου μόνοι.

Στις ΗΠΑ, το FBI αναφέρει ότι οι Αμερικανοί που υποβάλλουν καταγγελίες στην υπηρεσία έχασαν 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια από διαδικτυακές απάτες το 2022, μια απότομη άνοδος από τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Παρόλο που οι καταγγελίες ήταν λιγότερες (800.944), ορισμένες απάτες εξακολουθούσαν να είναι πολύ σοβαρές. Οι επενδυτικές απάτες ήταν τα πιο συνηθισμένα και πιο δαπανηρά κυκλώματα. Οι απώλειες από σχετικές απάτες αυξήθηκαν από σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αξίας να προέρχεται από απάτες με κρυπτονομίσματα. Οι απώλειες εκτινάχθηκαν από 907 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Υπάρχει πάντως ενθαρρυντικά στοιχεία. Ενώ οι επενδυτικές απάτες σημείωσαν αύξηση, οι καταγγελίες για ransomware μειώθηκαν απότομα. Υπήρξαν μόλις 2.385 καταγγελίες σχετικά με τις ψηφιακές απόπειρες εκβιασμού έναντι 3.729 το προηγούμενο έτος, οι οποίες οδήγησαν σε σχετικά μέτριες απώλειες ύψους 34,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Και ενώ το phishing ήταν ο πιο διαδεδομένος τύπος απάτης με πάνω από 300.000 καταγγελίες, οι ζημίες περιορίστηκαν στα 52,1 εκατομμύρια δολάρια.

Το FBI προειδοποιεί ότι τα στοιχεία του δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο όσων εξαπατήθηκαν μέσω διαδικτύου στις ΗΠΑ και αυτό «διότι όλοι όσοι έχουν πέσει θύματα απάτης δεν το καταγγέλλουν, ειδικά αν η ενέργεια έγινε σε εταιρικό επίπεδο», όπως αναφέρει ο εκτελεστικός υποδιευθυντής Timothy Langan. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο «οι αναφορές βοηθούν τις αρχές να εντοπίζουν τάσεις και να αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τις απειλές. Οι ερευνητές έχουν καλύτερη αίσθηση του τι πρέπει να αντιμετωπίσουν, ακόμη και αν δεν έχουν την πλήρη εικόνα.

insomnia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ